Apoteken bör sluta byta ut äldres läkemedel mot likvärdiga alternativ, skriver SPF i ett remissvar till Socialdepartementet.
”Apoteken byter ut läkemedel till billigare men likvärdiga varianter, så kallade generika. Det är staten som bestämt att dessa byten ska ske för att spara pengar. Varje gång medicin hämtas ut kan man få burkar med olika namn, men som innehåller samma aktiva ämne. Många känner inte igen medicinerna som hämtas. Särskilt för äldre är detta förvirrande. Det händer att de fortsätter att ta tabletter ur både den gamla och den nya burken, det vill säga dubbelmedicinering”, skriver SPF i ett pressmeddelande.
Många dör
Varje år beräknas 200 000 patienter, varav de flesta tillhör gruppen äldre, utsättas för felmedicinering som kan leda till biverkningar, förgiftning och fallskador. Tusentals gamla skadas varje år allvarligt av felmedicinering. Många dör av skadorna.
Samhällets kostnader för felmedicinering av äldre bedöms hamna på tio miljarder, varje år. Att byta ut förpackningar som en äldre person lärt sig känna igen mot förpackningar hen inte har sett förut ökar risken, menar SPF.
För att undvika felmedicinering bör en åldersgräns införas. Läkemedel bör inte bytas ut mot likvärdiga alternativ om de är förskrivna till personer över 75 år, föreslår SPF.
Många av de läkemedel som används idag är heller inte utprovade för äldre personer, som ofta är betydligt mer känsliga för bieffekter än yngre. För att tvinga fram en förändring från läkemedelstillverkarna föreslår SPF att läkemedel som ingår i läkemdelsförmånen men som inte utprovats för äldre ska få ett lägre pris. Därigenom skulle läkemedelsföretagen riskera minskade vinster, och skapa ett incitament för att se till att läkemedlen är säkra även för äldre användare.
Frida Johansson
frida.johansson@veteranen.se
Generikasystemet
När apoteken öppnades för privatisering 2009 skärptes kraven på att apotek alltid ska lämna ut den variant av ett läkemedel som utsetts till billigast kopia. Detta, så kallade generikasystem, har kritiserats flera gånger för bland annat risken för felmedicinering, och utreddes så sent som hösten 2012. Den utredningen kom dock fram till att dagens generikasystem ger bra prispress och en väl fungerande konkurrens.