Fler än hälften av kommunerna i Örebro län struntar i att beräkna näringsvärdet på de äldres matlådor.
Mer än hälften av kommunerna i Örebro län saknar näringsvärdesberäknade matlådor. Dessutom är det bara hälften av kommunerna som har kostkompetens i form av universitetsutbildade dietister och kostekonomer. Det visar en undersökning som SPF Örebrodistriktet gjort i samarbete med institutionen för hälsovetenskap och medicin vid Örebro universitet.
I studien har man kartlagt hur kommunerna hanterar tillagning och distribution av matlådor. Man har dessutom provsmakat matlådor i alla 12 kommuner, med hjälp av medlemmar i SPF Örebrodistriktet.
Resultatet av provsmakningen är att Nora har den bästa maten. Noras Kålpudding med potatis och gräddsås fick de högsta betygen bland kommunernas lådor i samtliga kategorier: smak, doft, utseende och konsistens.
I Örebro kommun serveras olika rätter beroende på om maten levereras varm eller kyld. Den varma maten, köttkorv, potatismos och broccoli, fick ett av de bästa totalbetygen av sin testpatrull, medan den kylda maten, Järpar, gräddsås, potatis, ärter & morötter, lingonsylt, fick lägst betyg i hela undersökningen.
Det ska nämnas att olika kommuner har haft olika testgrupper som provsmakat maten.
Ingen koll på näringsinnehållet
Hur mycket näring som finns i varje portion varierar kraftigt. I Kumla kan en matlåda innehålla så lite som 450 kilokalorier. Det är bara 64 procent av vad matlådan i Karls