Dagens Nyheters påstående att ”Äldres ekonomi håller ställningarna” är djupt missvisande. Dessutom är det exempel på ålderism i sin fulaste form. Det anser SPFs ordförande Karl Erik Olsson.
DN försöker beskriva hur medelinkomsten har ökat mellan åren 2006 och 2013. För dem mellan 19 och 64 år är ökningen 16 procent och för gruppen 65 år och äldre är ökningen densamma – 16 procent.
Uppgifterna bygger på siffror från Pensionsmyndigheten. Med medelinkomst avses inte bara inkomst av pension utan också inkomst av exempelvis kapital, tjänstepension och privat pensionssparande.
– Hundratusentals pensionärer har bara allmän pension som enda inkomst. Därför blir det missvisande att tro att alla pensionärers inkomstutveckling är lika stor som löntagarnas, säger Karl Erik Olsson.
SPFs ordförande reagerar starkt på att hela gruppen äldre – 1,9 miljoner människor med vitt skilda ekonomiska förutsättningar – klumpas ihop till en enda grupp som tidningen kallar ”pensionärskollektivet”.
– Det är ett klart uttryck för ålderism. Jag är rädd för att det speglar en tidsanda som alltmer präglas av att generationer ställs mot varandra.
Varför ser vi en sådan utveckling?
– Jag tror att ganska starka krafter av makthavare vill bevara nuvarande pensionssystem oförändrat. Samtidigt växer motståndet mot pensionssystemet och även politiskt pågår ett sönderfall. Det kan lätt leda till en polarisering.
Karl Erik Olsson förvånas av de slutsatser som DN drar på nyhetsplats. Bland annat påstår tidningen att pensionärerna får ”svårare att argumentera för de förändringar de vill få igenom”, exempelvis lika skatt, skrotad premiepension och slopad broms.
– Det är en felbedömning. Vi kommer att fortsätta förklara att de allmänna pensionerna sänks och att allt fler pensionärer sjunker ner under fattigdomsgränsen, säger Karl Erik Olsson.
– När man talar om samtliga pensionärers samtliga inkomster och gör ett genomsnitt av det döljer man de oerhört stora skillnader som finns mellan exempelvis många äldre kvinnor som endast har garantipension och många nyblivna pensionärer som har betydligt bättre ekonomiskt läge.
SPF-basen ser också ett annat perspektiv av ålderism i den allmänna debatten och som kommer till uttryck i DNs rapportering.
– Vilken löntagare skulle acceptera sänkt lön med motiveringen att han eller hon har en värdefull bostad eller pengar på banken? Men detta är i praktiken den linje som DN driver gentemot pensionärernas krav på lika skatt och slopad broms.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Här kan du läsa DNs artikel om att äldres ekonomi håller ställningarna.
Reagerar i DN
Karl Erik Olsson intervjuas också i Dagens Nyheter med anledning av tidningens tidigare rapportering. Läs intervjun här.