Snabbt uttag av pension kan bli ödesdigert
Nyheter | Ekonomi

Snabbt uttag av pension kan bli ödesdigert

Allt fler svenskar tar ut sin tjänstepension på bara fem eller tio år. Det visar AMF i en ny rapport.

Jan Arleij
Publicerad 2019-03-14

AMFs årliga pensionsrapport, som presenterades 12/3, vill varna för konsekvenserna av för snabba uttag.

– Om normen blir att man tar ut tjänstepensionen på fem eller tio år blir det svårt att trygga sin försörjning när man blir äldre, säger Dan Adolphson Björck, som är trygghetsekonom på AMF.

Utvecklingen kan skapa problem för såväl individerna som för staten, varnar Dan Adolphson Björck som vill se en omfattande informationskampanj om hur korta uttag kan drabba den enskildes framtida ekonomi.

Behöver mer

På Seniorens fråga om vilka de viktigaste orsakerna är bakom den dyrbara ”kortsiktigheten” listar Dan Adolphson Björck fem saker:

• Tror inte man kommer att leva så länge
• Vill ta ut pengarna när man är pigg och frisk
• Önskar högre inkomst under den första tiden som pensionär
• Vill ta ut pengarna och placera om dem i andra sparalternativ
• Behöver pengarna för att klara sin ekonomi

– Det finns en osäkerhet över den högre pensionsåldern från 2020 och framåt och om det kommer att resultera i förändrade utbetalningsregler, även för tjänstepensionen. Att ta ut tjänstepensionen på kort tid minimerar denna risk menar man, säger Dan Adolphson Björck.

Magra år

Men på gruppnivå krockar beteendet att ta ut pengarna fort och under kort tid med det faktum att medellivslängden ökar. Det kan bli åtskilliga år med bara allmän pension att klara sig på.

– Samtidigt skriver nog de allra flesta under på att de är både pigga och friska efter 5 eller 10 år som pensionär.

– Dessutom är det svårt att placera om pengarna och få en högre avkastning i privata sparalternativ där avgifterna ofta är högre än för tjänstepensionen.

Risken finns också att delar av inkomsten försvinner i högre skatt, inte minst om man tar ut stora delar av tjänstepensionen på kort tid samtidigt som man är fortsatt yrkesverksam, påpekar Dan Adolphson Björck.

Flera förslag

SPF Seniorerna menar också att systemet innebär risker för seniorer. De kan förebyggas, menar förbundet som har en rad förslag:

• Individen ska själv kunna välja uttagstid men livsvarigt uttag bör göras till standard för förvalen på blanketter och de räkneexempel som medföljer bör belysa utfallen av olika uttagstider.
• Efter att tjänstepensionen har börjat betalas ut bör man få möjlighet att göra uppehåll i sin tjänstepensionsutbetalning och kunna förändra den uttagstid som valts initialt.
• Det behövs betydligt bättre information från både staten och tjänstepensionsföretagen till blivande pensionärer om de ekonomiska konsekvenserna av olika uttagstider för tjänstepensionen.

Skattereform

Förutom att bidra till att hejda de snabba tömningarna av tjänstepensionskontona behöver politikerna även värna om inkomstskyddet för den allmänna pensionen, menar Dan Adolphson Björck.

– Annars riskerar kopplingen mellan ett långt yrkesliv och en rimlig pension att minska för stora grupper.

En stundande skattereform öppnar möjligheter att hitta sätt att förstärka hela pensionssystemet, tror han.

– Röster höjs från vänster till höger för en ny skattereform och då bör man även diskutera hur mycket som går till den allmänna pensionen. Annars riskerar kopplingen mellan ett långt yrkesliv och en rimlig pension att minska för stora grupper med förhållandevis låga löner.

Högsta uttaget någonsin

Pensionsrapporten 2018/19 summerar pensionsåret och ger förslag till reformer på pensionsområdet.

Rapporten visar att 58 procent av tjänstepensionskapitalet hos AMF tas ut tidsbestämt – vilket är den högsta siffran någonsin.

Den genomsnittliga uttagstiden för dem som väljer bort livsvarig utbetalningstid är åtta år och en månad. Den som går i pension i dag lever i snitt drygt 20 år efter pensionering.

AMF är grundat och ägs av LO och Svenskt Näringsliv.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2019-03-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas