Fem av tolv äldreboenden har kunnat skicka hem minst en symtomfri men coronasmittad personal efter ett snabbtest.
Det är ett första resultat av det försöksprojekt som just nu pågår på äldreboenden inom Region Stockholm.
I försöket får personalen både ta ett antigentest, så kallat snabbtest, som ger svar på 15 minuter och ett PCR-test som sedan analyseras på ett labb.
Hittills har man testat personal på tolv äldreboenden i Stockholm. Fem av dem har visat sig ha en eller flera som testat positivt för covid-19.
Inga symtom
Stefan Amér på Familjeläkarna som leder försöket tycker att man regelbundet bör testa även personer utan symtom som arbetar inom äldreomsorgen.
– Det här är personer som kommer som är på jobbet, som inte har några symptom, och som ändå är smittsamma med covid-19 virus enligt antigentestning, säger Stefan Amér till Ekot.
I våras
Det är vårens förödande smittspridning på äldreboenden i Stockholm som ligger till grund för försöket med snabbtest.
Det sker i samarbete med Folkhälsomyndigheten, Smittskydd Stockholm och forskare på Karolinska institutet.
Modell
Stefan Amér på Familjeläkarna tror att man ska kunna ta fram en modell som kan användas inom äldreomsorgen runtom i landet.
– Det är väldigt allvarligt att det är så utbrett med smitta utan symtom bland de som jobbar i de här grupperna. Jag tycker att det starkt talar för att vi måste screena även personer utan symtom som arbetar inom äldreomsorgen, säger Stefan Amér.
Men här testar man inte
Vård- och omsorgsanställda som inte har några symtom men som bor med någon som har covid-19 kan få gå tillbaka till jobbet utan att själva ha blivit testade först.
Regionerna Jönköping, Stockholm och Östergötland har valt att dra ned på den här testningen. Motiveringen är bristande kapacitet.
Camilla Johansson, äldreomsorgschef i Jönköpings kommun, hade helst sett att personalen testades innan de kom tillbaka:
– Eftersom vi vet att man kan smitta utan att känna ett endaste symtom.
Källa: Ekot