Tandläkaren Johan Flyborg har forskat fem år kring äldres munhälsa. Resultatet blev en intelligent eltandborste.
Johan Flyborg är forskare vid Blekinge Tekniska Högskola. Men han har även arbetat 30 år som tandläkare, och då ofta sett en drastisk försämring av tandhälsan hos patienter när de bli äldre.
– Försämringarna i munnen var något som överrumplade både mig och patienterna och jag funderade på vad det kunde bero på. Det finns forskning som visar att både tidiga och små försämringar av kognitionen ofta leder till drastiska försämringar av munhälsan, och livskvaliteten. Jag hittade däremot inte vad som skulle kunna vara lösningen på problemet, säger Johan Flyborg.
Detta blev grunden för forskning kring tillämpad hälsoteknik vid BTH, och fokus låg omgående på användningen av en så kallad smart tandborste, berättar han.
– En smart intelligent tandborste kan kommunicera med wi-fi och Bluetooth och den lagrar, sänder och tar emot data som kommer från sensorer integrerade i tandborsten.
På så vis går det att se var i munnen borsten befinner sig, vilka tänder som rengjorts och hur länge samt hur hårt man tryckt med tandborsten.
– Det kan vara en ögonöppnare för många att få denna återkoppling men för strokepatienter till exempel, som inte känner var i munnen borsten är och vilka tandytor de träffar, så kan en sådan här funktion vara essentiell för att bevara munhälsan, säger Johan Flyborg.
Det finns även andra användningsområden, menar han.
– Med sensorer som kan mäta kroppstemperatur och upptäcka tidiga tecken på infektion kan den smarta tandborsten bli ett ovärderligt verktyg i äldreomsorgen. Men det är också viktigt att involvera anhöriga och vårdpersonal för att säkerställa framgång.