SL:s nya regler stoppar många äldre – ”Jag har en granne som grät när hon fick reda på det”
Nyheter | resor

SL:s nya regler stoppar många äldre – ”Jag har en granne som grät när hon fick reda på det”

Nästa vecka inför SL nya regler som gör att många resenärer inte kommer att kunna resa över huvud taget. "En av mina grannar grät när hon fick reda på det. Det är inte klokt", säger Lena Carnell, 72, till Senioren.  

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-22

OBS – efter kritikstormen har SL ändrat sig. Läs om det här.

———————————————————————————————————-

Under coronapandemin har de främre dörrarna på bussarna varit avstängda för att skydda chaufförerna mot covid-19.

Man har alltså inte kunnat blippa sitt SL-kort då framme vid chauffören men det har räckt med att ändå ha pengar på kortet om det skulle vara en kontroll.

Men från och med 28 oktober måste man ha en giltig och aktuell biljett. Det innebär att om man har reskassa och vill åka buss så måste man ha en reskassa som är blippad men det går alltså inte göra på bussen.

Då måste man istället köpa en biljett via SL:s app eller i en automat, vid en spärr eller hos ett SL-ombud. Det går även att köpa ett periodkort.

Kan inte skaffa giltig biljett

– Men det vill jag inte ha, det är alldeles för dyrt och jag åker inte så mycket, säger Lena Carnell.

Hon är en av många personer som hört av sig till Senioren och förklarat att hon inte kan skaffa en giltig biljett.

– Jag har inga appar och jag har inget bank-ID. Jag kan inte heller gå till ett ombud och köpa en biljett för det är tre kilometer till Jakobsberg som är närmast och dit okar jag inte gå.

 I veckan pratade hon med några grannar om de nya direktiven.

– Vi var fem personer som hade ett möte och ingen av oss kommer att kunna åka nånstans. En av grannarna är 83 år och hon grät som sagt. Vi kommer ingenstans. Det går ju inte att åka taxi, säger Lena Carnell, som är riktigt upprörd.

”SL ska inte tvinga mig att skaffa bank-ID”

-Istället för att bli ledsen blir jag asförbannad. SL ska inte tvinga mig att skaffa bank-ID. Jag vet inte hur man laddar ner bank-ID. Sen ska man ha SL:s app också och då ska man stå i kylan med kalla fingrar och försöka knappa in allting. Nä, det kommer inte att gå och jag är inte ensam, säger Lena Carnell.

 Det är hon inte och det bekräftar också alla de samtal och mail Senioren har fått.

Aleksander Krajisnik är presskommunikatör på SL och han säger så här till Senioren:

– Det finns en mindre grupp som det blir besvärligt för, vi är medvetna om det. Men det finns ingen annan utväg än att göra det här för att kunna köra bussarna. Alternativet är att dra ned på linjer eller ställa in linjer.

SL: Det är naturligtvis olyckligt

Aleksander Krajisnik rekommenderar resenärer som inte har SL:s app att skaffa den eller att besöka någon av SL:s knutpunkter alternativt skaffa ett periodkort.

– Om man inte har bank-ID kan man ringa till SL:s kundtjänst och få hjälp med att ladda ned den.

Förslag som inte hjälper Lena Carnell eller alla andra som drabbas.

– Jag vet en som har bank-ID men det är hennes barnbarn som kommer och betalar hennes räkningar. Jag har en dotter på Resarö men hon kan ju inte komma hit och hjälpa mig när jag ska köpa biljetter.

Aleksander Krajisnik säger att han förstår problemet men att SL inte kan göra så mycket.

– Det är naturligtvis olyckligt men vi gör det ju inte för att jävlas. Vi gör det för att det inte finns någon annan utväg.

Riskerar 1 500 kronor i böter

Samma dag som Senioren pratar med Lena Carnell kommer regeringens besked om de nya restriktionerna att 70-plussare ska få leva som alla andra.

– Ha, ha, ja god morgon, typ. Nu när vi får röra oss mer så kan vi inte göra det, säger Lena Carnell lakoniskt.

De nya reglerna börjar som sagt gälla kommande onsdag 28 oktober. Om man inte kan uppvisa en giltig biljett får man betala 1 500 kronor i böter.

– Jag vet många som inte känner till de nya reglerna. De är många som inte har tillgång till den informationen och på SL säger de att man ska hålla utkik i dagstidningarna. Men det är inte alla 70-plussare som har dagstidningar. Det här kommer att komma som en kalldusch för många, avslutar Lena Carnell.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas