Den dagliga internetanvändningen ökar i alla åldersgrupper. Men bland 75 + använder mindre än en tredjedel internet hemma varje dag.
Det blir allt svårare att sköta aktiviteter som betalningar, biljettbokningar och myndighetskontakter, utan att använda sig av internet. Det är lätt att tro att internet är allenarådande på alla områden. Men fortfarande är faktiskt tiden som vi i snitt lägger på traditionella medier fortfarande betydligt högre än den som vi använder för att se på film och konsumera medier via internet.
Och fortfarande är det sju procent av befolkningen över tolv år som varken har tillgång till dator, platta eller smartmobil enligt Internetstiftelsens årliga rapport Svenskarna och Internet av Olle Findahl och Pamela Davidsson. Det motsvarar omkring 650 000 personer.
Att man har tillgång till internet är inte heller detsamma som att använda det. Ca 200 000 personer är ointresserade av internet trots att de har det hemma.
Stor del seniorer
”Idag när nästan alla har tillgång till internet är det främst bland pensionärerna som ickeanvändarna finns. Det är bland de äldre generationerna, 20- och 30-talisterna och i viss mån 40-talisterna, som det finns ett ointresse att koppla upp sig på internet.
Det är generationer som var pensionerade eller nära pensionsåldern när internet började sprida sig i mitten av 90-talet. Successivt, i takt med internetsamhällets framväxt, har allt fler av de äldre känt sig tvingade att skaffa sig en dator och för varje år minskar den grupp av människor som står utanför”, står det i rapporten.
Totalt är det omkring 840 000 svenskar, eller knappt nio procent av befolkningen, som inte använder internet. Och många av dem – men långt ifrån alla – är alltså seniorer. Bristande datorkunskap finns i hela befolkningen och alla åldersgrupper. Totalt anser sig 2 miljoner svenskar inte vara kunniga alls eller inte vara särskilt kunniga när det gäller datorer.
Gruppen som står utanför det digitala samhället minskar någorlunda snabbt. De senaste åren har minskningen varit 70 000 personer om året. Det betyder å andra sidan att om utvecklingen skulle fortsätta som idag, så kommer det att finnas svenskar som står utanför internet i minst tio år till – troligen längre än så eftersom faktorer som funktionshinder försvårar användandet för många.
Nedsatt syn och motorik kan skapa problem för den som vill använda datorer, plattor och mobiler. Men även funktionshinder som dyslexi, demenssjukdomar och rygg- och nackproblem försvårar. Samtidigt kan internet vara en stor hjälp för många funktionshindrade.
I rapporten från 2015 uppger fler än någonsin att de känner sig delaktiga i informationssamhället. 65 procent känner sig nu delaktiga. Samtidigt tycker 60 procent av svenskarna någon gång att de använder internet för mycket. Och över en tredjedel av svenskarna anser sig alltså inte vara delaktiga. Det är många som står utanför.
Många pensionärer omfamnar internet
42 procent av seniorerna i gruppen 76 + använder internet hemma någon gång, även om bara 29 procent gör det dagligen. I gruppen mellan 66 och 75 års ålder är det hela 80 procent som använder internet hemma någon gång, och 62 procent som gör det dagligen.
Som jämförelse visar rapporten att 67 procent av alla tvååringar i Sverige använder internet.
Text: Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se
Saknar intresse
Därför avstår man internet:
Saknar uppkoppling 2 %
Saknar tid 2 %
För dyrt 3 %
Funktionshinder 4 %
Tekniken är krånglig 26 %
Inte intresserad 63 %
Så ser de som inte använder internet på fördelarna och nackdelarna med att avstå:
Fördelar:
Slipper elände som barnpornografi, lurendrejerier och virus
Hinner göra annat
Har tid att umgås med folk
Slipper bli beroende
Slipper svårigheterna.
Nackdelar:
Missar information
Svårt att betala räkningar
Svårt att hitta fakta
Missar kontakter.
Går miste om sådant som dagstidningar och SVT Play.
Källa: Svenskarna och Internet