”Skydda mot influensan på äldreboenden”
Foto: Getty Images
Nyheter | Hälsa

”Skydda mot influensan på äldreboenden”

Läkemedelsverket vill se bättre influensabehandling på äldreboenden. SPF Seniorernas expert håller med.

Jan Arleij
Publicerad 2022-10-18

Oseltamivir är ett så kallat antiviralt läkemedel som Läkemedelsverket nu rekommenderar till äldre för att bromsa virusets tillväxt i kroppen vid en virusinfektion.

Läkemedlet är nyligen godkänt och därmed finns tre läkemedel att tillgå för att förebygga men också motverka influensan.

Läkemedelsverket vill att dessa läkemedel nu i större omfattning ska användas på landets äldreboenden.

Effektivt

Man kan insjukna fast man är vaccinerad. Då kan de här läkemedlen förkorta sjukdomstiden, säger överläkare Maria Furberg, utredare på Läkemedelsverket.

– Läkemedel mot influensa har bättre effekt ju tidigare i sjukdomsförloppet de sätts in och bör användas till smittade som tillhör medicinska riskgrupper, säger hon i ett pressmeddelande.

Maria Furberg. Foto: Läkemedelsverket

– Läkemedlen är mycket effektiva när de ges som profylax efter exponering, vilket är värdefullt om influensasmitta upptäcks på exempelvis ett särskilt boende för äldre, säger Maria Furberg.

Ökad risk

Det finns en risk att vi under hösten och vintern kan få allvarliga symtom vid svår influensa, eftersom vi inte haft så allvarlig säsongsinfluensa på äldreboenden och särskilda boenden under covid-pandemin, säger SPF Seniorernas sakkunnige i läkemedelsfrågor Thony Björk till Senioren.

Thony Björk, SPF Seniorernas expert.

– Om man får in influensa på särskilda boenden så kan man minska risken för allvarlig sjukdom genom att sätta in antivirala läkemedel i förebyggande syfte.

Han menar att Oseltamivir har bra förebyggande effekt om de sätts in snabbt.

Hur snabbt?

– Inom 72 timmar.

Läkemedelsverket anser att förberedelser bör ske snarast så att man kan undvika svåra symtom med risk för död hos svaga äldre.

– Som man påpekar kräver detta också att det finns tillgång till läkare inom rimlig tid, vilket medför att kommunerna och regionerna måste organisera på ett sådant sätt att det snabbt finns tillgång till förskrivare, säger Thony Björk.

Dags för vaccin mot influensa

Vaccinationerna mot säsongsinfluensan börjar den 8 november för personer som är i riskgrupp. Dit hör bland annat de som är 65 år och äldre, personer i medicinsk riskgrupp under 65, anhöriga till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar och vård- och omsorgspersonal. Efter den 5 december kan även andra vaccinera sig mot säsongsinfluensa.

Den stundande vintern är den första influensasäsongen utan coronarestriktioner vilket smittskyddsläkare och expertis befarar kan komma att öka smittspridningen av influensan.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2022-10-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas