Fjolårets värmebölja orsakade hundratals dödsfall bland äldre. En upprepning kan undvikas om viljan finns.
Det skriver Lennart Asteberg ordförande i ideella Svenska Kyltekniska Föreningen på Svenska Dagbladets debattsida.
– Det är dags att kräva att kommunerna och landstingen som har hand om våra sjuka och gamla börjar planera inför en varmare framtid så att inte nästa värmebölja också betyder 600 döda.
Få äldreboenden
Lennart Asteberg pekar på en rad brister i beredskapen i svensk äldreomsorg.
– I samband med de senaste årens mycket höga sommartemperaturer världen över har en diskussion startat om hur många timmars strömavbrott en byggnad skall klara innan inomhusklimatet blir hälsofarligt. Det är inte många av våra äldreboenden som har luftkonditionering och gamla människor tål värme sämre än unga, skriver Lennart Asteberg.
Svenska Kyltekniska Föreningen
En ideell förening för personer som jobbar med eller är allmänt intresserade av kyla och kylanläggningar, med cirka 1 200 medlemmar runt om i Sverige.
– När inomhustemperaturen närmar sig +30°C är det inte bara obehagligt utan direkt farligt. Förra årets värmebölja resulterade i 600 extra dödsfall i Sverige enligt en studie som publicerats i Läkartidningen.
Saknar reserver
Sjukhus har alltid reservkraftaggregat som kan köras vid strömavbrott men det är inte vanligt att dessa även försörjer ventilationsaggregat och kyla för avdelningarna. Äldreboenden har sällan reservkraft, enligt Lennart Asteberg.
– Trenden att man försöker få gamla att bo kvar i sitt hem så länge som möjligt kan också vara farlig. Det måste tas med i kalkylen att dessa måste flyttas till en svalare plats i händelse av en längre värmeperiod.
– I dag tillgänglighetsanpassas alla nya hus vad gäller badrum, dörrar med mera men man måste även tänka på inomhusklimatet. Skall vi kunna bo kvar hemma när vi är gamla måste det ställas högre krav på inomhusklimatet inte bara vintertid utan även sommartid.
Boende med klimatanläggning
Det finns positiva exempel. Ystads Allehanda rapporterar om Solbackens äldreboende. Kommunen har investerat tre miljoner kronor i klimat- och energianläggningarna på Solbacken. Med ett eget energisystem har boende därför fått det bättre med både kyla och värme, enligt kommunen.