Bristen på utbildad personal inom äldreomsorgen ser ut att öka våldsamt under de kommande 20 åren. Det visar Statistiska Centralbyrån (SCB) i en ny rapport.
År 2030 beräknas 170 000 utbildade saknas inom vården enligt SCB:s nya prognos. Främst kommer äldreomsorgen att drabbas.
För de elever som utbildar sig mot ett arbete inom vården väntas en ljus framtid, konstaterar SCB.
Omfattande brist
– Med nuvarande utbildningsdimensionering och om ungdomars studieval inte ändras kommer bristen på arbetskraft att bli mycket omfattande på sikt, skriver SCB i en presentation av rapporten som publiceras i dag.
– Detta gäller framförallt gymnasialt omvårdnadsutbildade, men även grupper såsom sjuksköterskor och biomedicinska analytiker.
Bristen beräknas även bli ”förhållandevis stor inom det pedagogiska området”, alltså exempelvis lärare.
Obalanser
SCB-rapporten beskriver den senaste utvecklingen inom områdena befolkning, utbildning och arbetsmarknad och utsikterna fram till 2030.
Avsikten är att lyfta fram de obalanser mellan tillgång och efterfrågan på utbildade som blir resultatet om utvecklingen fortsätter på samma sätt som i dag.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Hela prognosen
Publikationen Trender och prognoser 2011 kan läsas på SCB:s webbplats. För 55 utbildningsgrupper ges en utförlig redovisning av läget i dag och utsikterna fram till år 2030.