Skakande vittnesmål från akuten
Mikael Björnsson
Nyheter | Vård | VÅRD

Skakande vittnesmål från akuten

När sjukhuspersonal berättar avslöjas en livsfarlig situation för sköra äldre.

Jan Arleij
Publicerad 2020-02-27

Rapporterna under vintern har varit alarmerande. Sjukhuskorridorer belamrade av sängar, patienter som fått vänta i dygn och människor som avlidit utan tillsyn.
Att multisjuka äldre far särskilt illa på akuten är inte nytt. Det nya är att vårdpersonalen i Stockholm har valt att berätta för allmänheten.

Röst för de sköraste

Man gör det på hemsidan sjukvårdsuppropet.se. Med hänsyn tagen till sekretess publiceras korta, konkreta beskrivningar av situationer där patienter drabbats av brist på personal och vårdplatser.
– Vi försöker på så sätt vara en röst för den sjukaste och sköraste patientgruppen. De som har störst vårdbehov men en svag röst i debatten, säger läkaren och initiativtagaren Akil Awad till Senioren.

Vrede och frustration

En annan av initiativtagarna är underläkaren Mikael Björnson som arbetat inom akutsjukvården och nu finns på geriatriken på Nynäshamns sjukhus.
– Till slut måste frustrationen få ett utlopp. Den här vreden har vuxit fram under lång tid, säger han och betonar att uppropet är partipolitiskt obundet och forum för vårdpersonalens egna röster.

Akutläkarnas egna ord

”Äldre person inkommer med ambulans till akuten med anledning av rikliga blödningar från ändtarmen. Blödningen avstannar men våra undersökningar kan inte hitta källan. Patienten har förlorat mycket blod, är trött och mycket skör och medicinskt borde hen läggas in för observation men sjukhuset är redan överbelagt. Patienten får på akuten blod och skickas hem igen med uppmaning att återkomma vid nya blödningar. Personen bor ensam. Patienten kommer in ett drygt dygn senare. Nu som instabil larmpatient med ny blödning och sämre värden än tidigare. Hen överlever men anhöriga frågar mig hur jag under gårdagen kunde skicka hem deras förälder. Jag förklarar att jag inte hade något val.”

”Gammal patient med flera sjukdomar i botten som inkommer till akuten pga avtackling. Vi inser snabbt att patienten inte har långt kvar i livet. Vi vill ge hen en lugn plats att somna in på. Men det är fullt på huset, finns inga enkelsalar. Inte ens på en annan klinik. Någon timme senare somnar patienten in på ett rum på akuten. Patientens anhöriga får sitta i ett rum på akuten och spendera de sista timmarna med patienten. Det är allt annat än lugnt. Tjutande ljud, högljudda patienter, larm som låter. Är det ett värdigt sätt att lämna jordelivet?”

LÄS MER på www.sjukvardsuppropet.se/samtliga

Dölj faktaruta

Större än Stockholm

Rapporter om patientosäker sjukvård känns igen från olika håll i landet.
– Göteborg har velat samarbeta med oss för att skapa ett nationellt sjukvårdsupprop, berättar Mikael Björnson.
– Men vi kan inte ta på oss att administrera det, även om vi helhjärtat stödjer andra upprop. Vi är en grupp på ett tiotal talespersoner som gör det här på ledig tid vid sidan om våra arbeten i vården.

Varslet droppen

Droppen för läkarna bakom sjukvårdsuppropet i Stockholm var det varsel som kom i höstas. Sammanlagt 1 350 tjänster skulle försvinna från Nya Karolinska, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.

Vad har ni för krav?
– Det viktigaste är att dra tillbaka varslet samt lyfta anställningsstoppet så att fler vårdplatser kan komma till, säger Mikael Björnson.
På längre sikt måste en utbyggd primärvård kombineras med fler vårdplatser på sjukhusen.
– När en multisjuk äldre som redan har många mediciner drabbas av en ny sjukdom behövs ofta sjukhusvård. Då krävs det både fler vårdplatser och en äkta satsning på primärvården.

Text: Jan Arleij

Seniororganisationerna i Stockholm, med 150 000 medlemmar, kräver i ett gemensamt brev dialog med region Stockholms ansvariga politiker. Man anser att uppsägningarna av 1 350 vårdmedarbetare på tre sjukhus är ”mycket provocerande” och att problemen i sjukvården slår extra hårt mot äldre.

Jan Arleij
Publicerad 2020-02-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas