Kombinationen av skenande kostnader och svaga pensioner gör att allt fler seniorer hamnar hos Kronofogden. - Jag är inte förvånad, säger Länsförsäkringars pensionsekonom.
Senioren berättade nyligen (31/1) om att allt fler äldre inte klarar av att betala sina skulder. Hos Kronofogden har ärendena med äldre ökat betydligt mer än för de yngre.
Närmare 66 000 personer över 65 år sitter idag med skulder hos myndigheten.
– Med tanke på att kostnaderna har skjutit i höjden de senaste åren och inkomsterna för pensionärerna inte hängt med i inflationstakten är jag inte förvånad över att så pass många dragit på sig stora skulder, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.
Singelpensionär
Under helåret 2024 väntas en singelpensionärs utgifter för boendekostnader, mat, hushållskostnader och el uppgå till totalt 14 576 kronor per månad, enligt Trifa Chirehs beräkningar.
Det motsvarar i princip en genomsnittlig allmän pension före skatt.
Livsmedel
Länsförsäkringar har räknat på en genomsnittlig pensionärs kostnader för räntor, mat, hushållskostnader och el.
Beräkningarna visar att hushållen under de senaste åren fått påtagligt högre kostnader.
Hushåll (per person) | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Singel | 132 362 kr | 153 831 kr | 174 128 kr | 174 918 kr |
Sambo | 96 734 kr | 110 300 kr | 126 356 kr | 127 379 kr |
Hushållens kostnader per person och år riket – för den som delar ett boende blir kostnaderna per månad lägre. Källa: Länsförsäkringar
Bara livsmedel står för drygt 20 procent av hushållens kostnader.
Samtidigt: I år får de flesta pensionärer en höjning av sin totala pension på mellan 500 kronor och 1 500 kronor efter skatt – men trots det väntas ett genomsnittligt singelhushåll lägga i princip hela sin disponibla inkomst på boendekostnader, mat, hushållsutgifter och el 2024.
På gränsen
– Vi har i dag en realitet där kostnaderna ökar markant och många pensionärer har en svag motståndskraft för nya och oväntade utgifter, säger Trifa Chireh.
En stor grupp balanserar på marginalen.
– Det är en betydligt större andel av den disponibla inkomsten för pensionären som idag går till att betala nödvändiga utgifter jämfört med 2021.
En grupp som är särskilt utsatt är ensamstående kvinnor som i genomsnitt har 70 procent av mäns pension.
– Ensamboende pensionärer står inför utmanande ekonomiska tider, särskilt med tanke på stigande inflation och ökade kostnader för boende, transport, bredband, försäkringar, mat och kläder, säger Trifa Chireh.
– Detta skapar oro bland pensionärer, särskilt äldre kvinnor, eftersom den genomsnittliga pensionsnivån för kvinnor alltså är 30 procent lägre än för män.
Bli sambo
Under 2024 ser det dock ut som att kostnaderna sakta börjar plana ut, bedömer Länsförsäkringar.
Och det finns sätt att förbättra sin ekonomi, påminner Trifa Chireh.
– Att bli sambo är ett bra sätt för pensionärer med låg inkomst att få pengar över. Ett par som bor ihop kan få ned utgifter rejält i relation till den disponibla inkomsten.
Hyra ut
En möjlighet kan även vara att skaffa en inneboende, resonerar Trifa Chireh.
– Utöver den ekonomiska aspekten finns det också en utbredd ensamhet bland seniorer som ett nyfunnet samboliv kan råda bot på.
Tio sätt att tackla krisen
Trifa Chareh har sammanställt tio tips för att möta det tuffa 2024.
- Har du låg pension kan du få bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd efter att du fyllt 66 år som är behovsprövat. Kolla med Pensionsmyndigheten vad som gäller för dig.
- Har du det ekonomiskt tufft just nu eller ingen sparbuffert går det bra att ta ut hela eller delar av den allmänna pensionen för att plussa på den dåliga ekonomin samtidigt som du arbetar om du har nått en ålder när du kan börja plocka ut den allmänna pensionen (från 63 år 2024).
- Räkna igenom din ekonomi för att ta reda på om du ska flytta. Hur mycket kan du frigöra om du exempelvis säljer din bostad för att köpa en mindre eller flytta till en hyresrätt?
- Har du tomma rum över i bostaden eller en stuga som ingen använder längre kan du hyra ut och få in en extra inkomstkälla. Det är ett utmärkt sätt att få lite hjälp för att betala hyran varje månad. kom ihåg att dina extra hyresintäkter behöver skattas, läs mer om detta på Skatteverkets hemsida.
- Planera veckans måltider efter rabatterbjudanden och handla även på andra livsmedelkedjor än det du är van vid. Har du en månadslön efter skatt som understiger 12 200 kronor per månaden kan du söka medlemskap i vissa livsmedelsbutiker för att kunna handla mat billigare.
- Ansök hos banken om att slippa amortera eventuella lån. Det kan frigöra några tusenlappar för att möta den minskade inkomsten.
- Bli ”jobbonär” och jobba extra samtidigt som du tar ut din pension. Fördelaktigt efter att du fyllt 66 år.
- Ta bort återbetalningsskyddet på dina tjänstepensioner och höj din pension upp till 10 procent. Kontakta ditt pensionsbolag.
- Se över dina försäkringar, och framför allt vad de kostar. Samla dina försäkringar till ett och samma försäkringsbolag för att få rabatt.
- Ansök om skuldsanering hos kronofogden för att bli skuldfri, om du är väldigt skuldsatt. Kontakta budget och skuldrådgivare i kommunen om man känner att man behöver ha information eller planering kring privatekonomin. Varje kommun har enligt lag skyldighet att hjälpa de skuldsatta.