– Jag saknar inte storstaden en sekund, säger Elsa. Långt ute på Österlen bland betande hästar och gula sädesfält har hon hittat sitt drömboende. Trädgården är full av rosor, pioner och löjtnantshjärtan, annat var det när hon kom hit för åtta år sedan.
Vem drömmer inte om ett litet torp på landet med prunkande trädgård, fågelsång och surrande bin? För några år sedan bytte Elsa Envall lägenheten i storstan mot en skånelänga på Österlen. Här har hon skapat en alldeles underbar trädgård full av grönska och de allra finaste mormorsperenner.
– Tidigare har jag bott i villa i Lund i 40 år. Nu senast bodde jag i Malmö och hade en omodern sommarstuga på arrendetomt några mil härifrån. Men jag hade helt enkelt inte råd att ha kvar två boenden när jag blev pensionär.
När hon såg huset första gången en regnig dag i november var det kärlek vid första ögonkastet. Men vännerna var inte lika positiva när Elsa köpte huset.
– De förfasade sig när de hörde att jag skulle flytta hit ut permanent. De trodde att jag blivit helt galen. Men nu förstår de varför och kommer gärna på besök.
Tack vare att Elsa har många vänner och att det finns gott om kulturaktiviteter på Österlen blir det aldrig ensamt. När hon inte håller på med trädgården är det full fart med bokcirklar, målarvänner, föreläsningar och annat trevligt.
Elsa är full av idéer och har alltid något nytt på gång. Till exempel har hon röjt en promenadstig genom skogen till sin kompis Petra, för att slippa ta bilen en lång omväg. Av samma anledning fick hon för sig att bygga en bro över ån här intill så att man kunde promenera direkt till Gyllebosjön.
– Jag fick en sex meter lång järnställning, sen var det bara att fästa reglar och skruva fast gångbrädor. Grannarna hjälpte mig att få den på plats. Givetvis hade vi en riktig broinvigning med tal, bandklippning och festligheter!
En frodig trädgård
Trädgårdsintresset tog fart ordentligt när Elsa flyttade ut på landet. Hon har skapat en frodig trädgård med hemliga gångar, vilda blommor, mysiga sittplatser, prunkande rabatter och växthus. Ingen som ser trädgården idag kan tro att den bara funnits i några år. Men när Elsa kom hit växte det sly och ogräs runt hela huset.
– Jag fick börja med att gräva bort alla nässlor, kirskål och trädskott. Några träd som blivit för stora fick fällas och buskarna klipptes ner för att bli tätare och få en bättre form. Jag lade stengångar och byggde murar. När ogräset försvann kom gamla lökväxter som legat gömda i jorden upp igen. Det är fantastiskt att en så igenvuxen trädgård går att väcka till liv igen.
Fått många nya vänner
Men innan Elsa satte igång med trädgårdsarbetet ville hon bekanta sig med grannarna, och beslöt sig för att ordna ett kaffekalas. Hon sprang runt och la inbjudningslappar i alla brevlådor hon hittade i trakten, både till bofasta och sommargäster.
– Jag bakade 10 tårtor, 50 bullar och 100 småkakor. Eftersom jag hört att det hör till att bjuda på en sup på landet, köpte jag hem både brännvin och punsch.
In i det sista var hon osäker på om någon skulle komma.
– Men snart kunde jag räkna in 47 gäster. Jag hade dukat i den vildvuxna trädgården, men regnet öste ner och vi fick klämma ihop oss inomhus. Kaffekalaset visade sig vara en jättebra idé, jag har fått många nya vänner tack vare det.
Elsa tycker att en trädgård ska vara till för glädje och njutning. Efter morgonduschen går hon ut i trädgården och hänger upp handduken. Sen sätter hon sig en stund i trädgårdsstolen och spanar ut över de böljande fälten. Här betar rådjur och i skyn cirklar glador. Sedan går hon sin dagliga runda i trädgården och pratar med växterna, ser vad som slagit ut och drar upp lite ogräs.
– Det är en njutning att tassa runt barfota i det daggvåta gräset en tidig morgon. Och jag brukar äta frukost utomhus – jag är glad att ha många olika sittplatser att välja på. På våren sitter jag i solen vid husväggen, på sommaren föredrar jag en plats i skuggan under något av de höga träden och på hösten när vindruvorna är mogna är växthuset en underbar plats.
Nästa projekt är att bygga ett utkikstorn med en soffa högst upp i den gamla almen. Den är nedsågad eftersom den skuggade hela trädgården och de flesta grenarna var döda. Nu klättrar murgrönan upp på den bit av stammen som finns kvar.
– Tänk att sitta där uppe med ett glas whisky och titta på rådjuren. Jag har varit uppe med stegen och tittat tre gånger, men det är tyvärr alldeles för många bin däruppe, och jag har inte kommit på hur jag ska lösa det än.
Anlägga rabatter och plantera
Elsa gillar inte för stora gräsmattor och har delat in hela trädgården i små rum. Tidigt såg hon ut bra sittplatser i olika lägen med fin utsikt. När väl grovjobbet var gjort i trädgården började det roliga arbetet med att anlägga rabatter och plantera. Flera stora träd och buskar fick vara kvar, och nya växter sattes för att »väggarna« mellan rummen skulle bli tydligare. Rabatterna utökas efterhand som Elsa hittar nya spännande växter.
– Jag planerar inte hur rabatterna ska se ut i förväg, utan tycker det blir mer spännande att låta dem växa fram efterhand. Jag väljer växter med vackra blad och blommor – och planterar alltid några stycken av varje, och jag sätter dem tätt.
Inga rabatter är färgkoordinerade utan blommar i alla regnbågens färger. Om blomningsperioderna avlöser varandra är det ren tur, för jag tänker inte på det när jag väljer växter. Men jag tar hänsyn till växternas storlek – de låga får stå längst fram och de höga i bakgrunden.
Använder trädgården året om
På baksidan, mot åkern till, har Elsa sin köksträdgård. Hon odlar allting som hon tycker är gott, och använder det flitigt i sin matlagning. Här finns både fruktträd, bärbuskar, grönsaker och kryddväxter.
– Jag har byggt rejäla trälådor att odla i. Det är bra att ha det samlat och så kommer odlingarna upp en bit från marken, det underlättar ju både när man ska så, rensa och skörda. Självklart har jag en stol här också så jag kan njuta av de härliga dofterna från alla örterna!
Trädgården använder Elsa året om oavsett väder. Hon tycker det är underbart att sitta i växthuset med en kopp te, och höra regndropparna mot taket. Eller att se frostöverdragna frökapslar och gräsvippor glittra i det bleka novemberljuset. Men en av de första vintrarna kom det så mycket snö att hon blev isolerad i nio dygn. Vintern kan vara dryg i Skåne, så en och annan safariresa till något afrikanskt land känns som fin omväxling vintertid. Eller en tur till dottern i Frankrike.
– Det händer också att jag tar en resa till Cypern, där klimatet är behagligt, vädret är som en fin sommardag i Sverige och stränderna underbara. Det är skönt att umgås med andra, vandra, måla och läsa. Efter en sådan resa kommer jag tillbaka full av energi och njuter av trädgården när det börjar våras och alla lökväxterna är på väg upp.
Text Cecilia Sandbring
Faktaruta
Elsa Envall
Ålder: 75 år i november.
Bor: Komstad, Österlen.
Familj: Två döttrar med familjer.
Yrke: F d lärare, numera entusiastisk akvarellmålare.
Intressen: Konst, litteratur och trädgård.
Gillar: Vildvuxna trädgårdar med slingrande gångar och mycket blommor.
Gillar inte: Raka gångar och stela rabatter med glest planterade växter.
Elsas tips för en mysig trädgård
- Välj gammaldags perenner som pion, digitalis, riddarsporre och daglilja.
- Klättrande växter som kaprifol, blåregn, murgröna och klematis binder ihop.
- Välj växter med vackra bladverk i olika nyanser och former.
- Byt växter med grannar och bekanta – perenner är lätta att dela.
- Plantera tätt och sätt många plantor av varje sort tillsammans.
- Dela in trädgården i olika rum som förbinds med gångar och valv.
- Låt det växa fritt i kanterna – då trivs fjärilar, fåglar och igelkottar.
- Odla det du tycker är gott – krusbär, persilja, äpplen, basilika, vitlök.
- Ordna många sittplatser i olika väderstreck.
- Blanda upp med vackra ting – zinkbaljor, krus, fågelbad, skulpturer.
Så får du en lättskött trädgård
- Undvik stora gräsmattor och rabatter. Anlägg stengångar och uteplatser.
- Plattor, trädäck och grusytor är enklare att sköta än en gräsmatta.
- Undvik öppen jord. Sätt växterna tätt och plantera in marktäckare som mynta, smultron, näva, timjan, förgätmigej eller lavendel.
- Satsa på prydnadsgräs. De är lättskötta och vackra.
- Plantera i trälådor. I Elsas lådor växer dill, persilja, gräslök, rosmarin, salvia, mangold mm.
- Bärbuskar som krusbär, vinbär och blåbär är lättskötta. Bland fruktträden är plommon och körsbär enklast eftersom de inte behöver beskäras.
- Välj stabila utemöbler som kan stå ute året om.