Just nu träffas över 163 ledamöter från Sverige och Finland för ett två dagar långt möte i Umeå, även kallat Pensionärsparlamentet.
Samtliga är medlemmar i någon av SPF Seniorernas föreningar i Västerbottens distrikt eller i en SPF-förening i finska Österbotten.
Det är det femte Pensionärsparlamentet i ordningen sedan starten 2017 i Lycksele.
– Man blir glad inombords när man återigen ser så många av oss kunna samlas på det här sättet, sa Anita Ismark som är finska SPFs regionordförande i Österbotten när hon hälsade alla välkommen.
Hennes motsvarighet i SPF Seniorernas Västerbottendistrikt Ingemar Sandström strålade också av sann glädje när han öppnade parlamentet på torsdagseftermiddagen (5/10).
– Jag lovar er att det blir två spännande och högintressanta dagar, inte minst för att vi i år har med en tredje arrangör i form av Finsk-Svenska Handelskammaren.
Att samverka med näringslivet la också grunden för ett av parlamentets prioriterade frågor: hur ska samhället kunna öppnas mer för senior arbetskraft?
– Det är lika märkligt som ohållbart att man vare sig man vill eller inte sänds hem från jobbet när man har uppnått en viss pensionsålder samtidigt som både offentlig sektor och det privata näringslivet skriker efter kompetens och arbetskraft, inte minst den seniora kompetensen.
Dynamisk sektor
Kjell Skoglund, VD för Finsk-Svenska Handelskammaren, radade i ett anförande upp argument för att samhället, såväl det svenska som det finska, måste hitta sätt att få med fler seniorer i arbetslivet.
– Inte minst är vår region inne i en minst sagt dynamisk utveckling. Men det märks också en stor aktivitet i den tredje sektorn, vilket detta parlament är ett uttryck för. Allt detta behöver vi dra nytta av.
Moderatorn Sverker Olofsson öppnade diskussionen med sin inspirerande förmåga att vara tydlig och inkluderande, och fick åhörande ledamöter att dela med sig av tankar om problem och möjligheter.
– Det finns till exempel vissa motsättningar mellan generationerna när det gäller värderingar som man behöver förstå, sa Carina Åman från SPF Seniorerna Guldstaden i Skellefteå. Ska seniorer ha lust att jobba kvar behövs utrymme för att alla ska göra sitt jobb lojalt och inte tänka så mycket på sitt eget bästa.
Att tidigare centerpartistiske riksdagsmannen Åke Sandström (bland annat i näringsutskottet) nu fanns bland ledamöterna i ett annat parlament undgick inte Sverker Olofssons öga. Fanns det då någonting han som ansvarig politiker hade kunnat göra bättre för att fler seniorer skulle ha chansen att bli kvar på arbetsmarknaden?
– Jag kan ångra att vi inte låg på hårdare för att få till enklare och flexiblare regler, svarade Åke Sandström.
SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström hakade på.
– Det finns ingen plan värd namnet för att återintroducera seniorer på arbetsmarknaden efter att de har varit pensionärer en tid. Här måste vi seniororganisationer hosta upp oss och ställa tuffare krav.
– Vi behöver slåss ännu mer mot myter som att äldre skulle ta yngres jobb. Men vi måste också bli bättre på att visa framfötterna. Yngre slår hårt på sin trumma, medan äldre ofta lever under Jantelagen. Då kommer man också till korta.
Behöver seniorer
Ulla-Maj Wideroos, förbundsordförande för Svenska Pensionärsförbundet i Finland:
– Samhället kommer alltmer att behöva vårt tålamod och vår erfarenhet. Vi vet ju hur det är att leva hela livet.
– Alltså ska vi inte acceptera att bli utan jobb bara för att vi blir seniorer, det vore fel. Därför är det också så viktigt att vi ses så här och byter erfarenheter med varandra och stärker varandras argument.
Söka strategi
Under eftermiddagen samlades förbundsledningarna, SPF Seniorernas representerades av generalsekreterare Peter Sikström, sakkunniga och företrädare för näringsliv i en rundabords-konferens för att diskutera vilka åtgärder som behövs för att man ska uppnå förändring, och för att vässa argumenten ytterligare.
Föreningsträff
Medan rundabords-samtalen pågick genomförde närmare hundra av ledamöterna en så kallad speed-dating på föreningsnivå – en favorit i repris från det allra första Pensionärsparlamentet.
I Pensionärsparlamentets tappning innebär det att västerbottniska värdar bemannar 21 bord – en förening vid varje bord. De får fyra minuter på sig att presentera sig och sina föreningar och överlämna ett förtryckt presentationsblad till två representanter från lika många österbottniska föreningar som presenterar sig på ett likadant sätt för sina svenska värdar.
Efter fyra minuter blåser ”domaren” Christer Fredriksson i pipan och de finska representanterna går i nummerföljd vidare till nästa bord. Till slut har samtliga föreningar lärt känna varandra så mycket att nya kontakter lätt kan tas efter att själva parlamentet är till ända.
– Det här är suveränt kul. Folk gillar verkligen att få nya idéer om verksamheterna ute i andra föreningar och många kommer förhoppningsvis att besöka varandra framöver, säger Christer Fredriksson som för dagen ställde upp i äkta hockeydomarmundering – efter många år som ”riktig” domare i högsta hockeyserien.
Ett annat utfall av Pensionärsparlamentets alla möten, spontana och planerade, beskriver Christian Beijar och Jan-Peter Kullberg, båda styrelseledamöter i SPF Finland.
– Vi är här för att se och lära hur man kan samarbeta. Christian är från Åland och jag från Åbo och mellan oss ligger den del av havet som kallas Skiftet, säger Jan-Peter Kullberg.
– Så arbetsnamnet vi har för att bygga ut ett samarbete är Skiftesparlamentet, säger Christian Beijar.
Men visionen sträcker sig ännu längre, över ännu ett vatten.
– Nästa steg blir att ta steget in till Sverige och Roslagen och de föreningar i SPF Seniorerna som kan vara intresserade av att mötas.
Politiker på plats
Pensionärsparlamentet första dag avslutades med en gemensam middag, till vilken Umeå Stad hälsade välkommen genom Äldrenämndens ordförande Carin Nilsson.
2023 års Pensionärsparlament går under måttot ”Jobbet, Makten och Härligheten”.
Prioriterade ämnen under fredagen handlade om vilket inflytande seniorer utövar i de kommunala pensionärsråden och vad som påverkar seniorers hälsa.