Tre av tio som får kvarskatt är över 65 år. Men det finns sätt att undvika situationen.
Hundratusentals pensionärer har att betala kvarskatt nu i november. Av de 1,3 miljoner personer som fått kvarskatt i år är cirka 400 000 över 65 år.
Att pensionärer ofta får kvarskatt beror på att pensionen kommer från flera utbetalare.
Då är regeln att huvudutbetalaren ska dra skatt enligt skattetabell, medan övriga utbetalare drar 30 procent i skatt, uppger Pensionsmyndigheten och Skatteverket i ett gemensamt pressmeddelande.
Dra mer
Ett sätt att undvika kvarskattefällan är att be utbetalare att dra mer skatt eller att ansöka om skattejämkning.
– Det är viktigt framför allt för nya pensionärer att se över sin skatt, så att kvarskatten inte blir en negativ överraskning, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
– Den som vill rätta sin skatt kan be Pensionsmyndigheten att dra mer skatt från början.
Det går att göra enkelt genom att logga in på pensionsmyndigheten.se, säger Agneta Claesson som är pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.
14 november
Den som har kvarskatt att betala i år ska i de flesta fall göra det senast den 14 november. Sista betalningsdatum framgår av slutskattebeskedet. Det går att betala via bankgiro eller Swish.
Inbetalningskort på papper kan beställas via telefon eller skatteverket.se där den som behöver även hittar en tjänst för att räkna ut OCR-numret.
Går att jämka
Ett annat alternativ är alltså att ansöka om skattejämkning, något som kan göras på skatteverket.se.
För att jämka skatten för hela 2023 behöver ansökan lämnas in senast den 14 november. Efter det kan man jämka för en del av året.
Ändringar
Tänk också på att skatten påverkas också av åldern. Nya regler gör att den som går i pension vid 65 års ålder får vänta längre på det förhöjda grundavdraget, något som för övrigt väckt stor debatt och hård kritik inte minst från SPF Seniorerna.
– Det förhöjda grundavdraget som innebär lägre inkomstskatt gäller först för dem som fyller 67 år nästa år. I år gäller det från 66 år. Det är en sak som nya pensionärer behöver veta och vara förberedda på, säger Pia Blank Thörnroos.