Tandläkare som fått sin legitimation indragen fortsätter att behandla patienter. Helt oacceptabelt, säger SPF Seniorernas expert Aase Wisten.
Det är Tandläkartidningen som avslöjar att flera tandläkare som blivit av med sina legitimationer ändå behandlar patienter i Sverige.
Uppgifterna kommer från Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) som under 2018-2023 har gjort sju åtalsanmälningar.
Ytterligare sex anmälningar gäller personer som utgett sig för att vara tandläkare trots att de saknar behörighet.
Svagaste drabbas
Tandläkare som förlorar legitimationen har i de allra flesta fall uppvisat grov oskicklighet i yrkesutövningen.
– Det innebär sannolikt att tandläkare som fortsätter att behandla patienter gör samma sorts behandlingar som ledde till att legitimationen drogs in, säger Anders Wikander som är tillsynstandläkare på IVO till Tandläkartidningen.
– De utnyttjar även patienter, de svagaste får också den sämsta tandvården. Det finns tandläkare som satt det i system.
Agera direkt
Aase Wisten, sakkunnig i vård- och omsorgsfrågor vid SPF Seniorerna, reagerar starkt på avslöjandet. Rådande situation är helt oacceptabel.
– Ett system för uppföljning av tandläkare som förlorat legitimationen behövs. Det arbetet måste påbörjas omedelbart. Många tror säkert att det redan finns ett system för det, säger hon till Tandläkartidningen.
Bättre tillsyn
Demensförbundets ordförande Liselott Björk beskriver situationen som alarmerande. För en tandläkare med oärligt uppsåt är det en enkel sak att i efterhand hävda att patienten gav sitt samtycke till behandlingen.
Sveriges Tandläkarförbund och Privattandläkarna kräver åtgärder. IVO måste få större möjligheter att agera.
Ordförande för Sveriges Tandläkarförbund Chaim Zlotnik uppmanar oroliga patienter att undersöka om den tandläkare man träffat finns med i registret över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal (HOSP).