”Hemtjänst är bland det svåraste jobb man kan ha, och det viktigaste. Ett arbete som hjälper många äldre att leva hela livet ut."
Det sa SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson när hon inledde ett seminarium i Almedalen på måndagen (4/7) om SPF Seniorernas pågående storsatsning på ett så kallat hemtjänstindex.
Satsningen innebär att var och en, från enskilda seniorer till ansvariga kommunpolitiker, ska kunna få en nyanserad och detaljerad bild av hur hemtjänsten fungerar i den egna kommunen. Indexet blir klart i november.
– Vi hoppas och tror att det här ska fungera sporrande och stimulerande för landets kommuner. Det finns ju märkligt nog ingen liknande översikt, sa Eva Eriksson.
Hemtjänstindexet ska bli en årlig sammanvägning av olika mått för att ge den samlade bilden av hemtjänstens kvalitet i varje kommun. Fakta hämtas ur befintliga register som bland annat Kolada som ägs av SKR och staten.
Allt viktigare
Eva Eriksson tryckte på att äldreomsorgen måste få en allt viktigare plats i debatten. Fler seniorer som lever längre bidrar till det. Hemtjänstindexet är ett uttryck för det.
– Det förslag till ny äldreomsorgslag som kom häromveckan är också ett uttryck för att frågan om äldreomsorg nu äntligen kommer att växa i betydelse, konstaterade Eva Eriksson som bland annat betonade att hemtjänsten inte längre kan tillåtas vara en arbetsmarknadsregulator.
”Svårt analysera”
I seminariets paneldiskussion deltog också Sveriges Kommuner och Regioner med Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorgsfrågor.
Han förklarade varför SKR inte själva har gjort ett liknande index som nu SPF Seniorerna har tagit fram.
– Att mäta och jämföra är kanonbra. Men också svårt att analysera. Vi har i mer än 15 års tid mätt i våra öppna jämförelser men inte fått det att flyga så att säga. Sämre placerade kommuner har ofta inte lyckats förbättra sig, trots mätresultat och kritisk uppmärksamhet i media.
– Men om SPF Seniorerna lyckas med sitt hemtjänstindex så är det naturligtvis bra. Vi hoppas på det. Det står och faller med att uppgifterna och resultaten efterfrågas.
Håkan Tenelius modererade seminariet. Med glimten i ögat men med allvarlig ton slog han fast att dagens seminarium faktiskt berättade om en världsunik nyhet.