Det borde vara en självklarhet att alla har rätt till stöd och hjälp om de utsätts för våld och hot – oavsett ålder. Det skriver bland andra Barbro Westerholm på DN Debatt.
Inlägget görs med anledning av en ny kunskapsrapport om äldre kvinnors utsatthet för våld i nära relationer som presenteras på ett seminarium i riksdagen idag.
Gun Heimer, chef och professor vid Nationellt centrum för kvinnofrid, Madelene Sundström, utredare vid Nationellt centrum för kvinnofrid och riksdagsledamoten Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L), som engagerat sig under många år i frågan, betonar i artikeln att det är samhällets ansvar att se till att hjälp finns att tillgå för drabbade kvinnor.
Upphör inte vid 65 år
Det är ett stort problem att förutfattade meningar och åldersdiskriminering bidrar till att omgivningen överhuvudtaget inte ser det våld som finns också mot äldre kvinnor.
– En man som utövar våld mot sin partner upphör inte med det bara för att hon fyller 65 år. Andra kvinnor utsätts först på äldre dagar när de befinner sig i en särskilt sårbar position, skriver de tre.
– Att fortsätta blunda för problemet är ett svek.
Vården bör alltid fråga
Hälso- och sjukvården har en viktig roll att spela och äldre kvinnor och män bör alltid få frågan om de utsatts för våld när de söker vård, föreslår författarna av debattartikeln.
Det behövs också mer forskning om våld mot äldre kvinnor och män.
Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet som har gjort forsknings- och kunskapsöversikten om våld mot äldre kvinnor.
Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se
Nationellt centrum för kvinnofrid
NCK är ett kunskaps- och resurscentrum vid Uppsala universitet.
NCK arbetar på regeringens uppdrag med att höja kunskapen om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer.
NCK driver även Kvinnofridslinjen, en nationell stödtelefon för utsatta kvinnor och deras anhöriga.