Saknat livsmål kan leda till demens
Bild: Colourbox
Nyheter

Saknat livsmål kan leda till demens

Att förlora meningen med livet kan leda till demens, visar ny studie. Speciellt för den som saknar ett socialt liv.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-08-14

Om du tycker att ditt liv saknar mening ökar risken för demens, visar en ny studie. Undersökningen, som pågått sedan 2008, utförs av kinesiska forskare med stöd från bland annat Karolinska Institutet i Stockholm. Den omfattar drygt 900 personer i Illinois, USA. Knappt 30 procent av gruppen har under dessa år drabbats av minnesstörningar, varav en tredjedel av de drabbade senare även fått diagnosen demens.

Studien, som nyligen publicerades i Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, visade att personer som utvecklat så kallad lindrig kollektiv svikt (MCI) saknade ett syfte i livet cirka tre år innan diagnosen. De hade också lägre nivåer av personlig utveckling upp till sex år före MCI-diagnosen. Forskarna pekar på att de som drabbats också saknat ett socialt liv.

Studien har endast varit observerande och bevisar därmed inte att en saknad känsla av syfte har orsakat den mentala nedgången. Forskarna menar att det är möjligt att sämre kognitiva färdigheter kan minska det psykologiska välbefinnandet snarare än det minskade välbefinnandet som orsakar bristen på hjärnkraft. Men de framhöll samtidigt:

”Psykologiskt välbefinnande (särskilt syfte i livet och personlig utveckling) blev betydligt lägre innan MCI-diagnosen. Minskat psykiskt välbefinnande kan fungera som en förvarning om kommande nedsatt kognitiv funktion.”

De menade också att de som diagnostiserats med sjukdomar som demens borde ges mer psykologiskt stöd.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-08-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas