EU-ledamöterna från Sverige må vara unga och relativt oerfarna. Men de kommer inte att tillåtas tappa fokus på äldrefrågor.
EU-valet är över och arbetet kan börja för parlamentarikerna. Men för att de svenska politikerna inte ska glömma viktiga seniorfrågor påminns de nu var och en med ett personligt välkomstbrev.
”De närmsta fem åren kommer parlamentet behandla flera frågor som angår äldre.” inleds brevet som undertecknats av SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson, PROs ordförande Åsa Lindestam och Martin Engman, SPF Seniorernas samhällspolitiske chef som också är Sveriges företrädare i AGE Platform Europe.
Han har på uppdrag av SPF Seniorerna och PRO skrivit brevet som i måndags (23/9) skickades till de 21 svenska parlamentarikerna.
Bedrägerierna
En punkt i brevet, som skickades i måndags (23/9) till de 21 svenska parlamentarikerna, fäster uppmärksamheten på kampen mot bedrägerierna:
”I april 2024 beslutade parlamentet i en första läsning att skärpa kommissionens förslag till betaltjänstförordning, så att en bank måste ersätta en konsument som en bedragare lyckats lura. Med den nya förordningen kommer bankerna få incitament att införa bättre säkerhet så att bedrägerierna minskar.”
En femtedel
En annan del av brevet lyfter det faktum att personer som har fyllt 65 år utgör en femtedel av EUs befolkning, en andel som kommer att växa kraftigt.
”Det visar att EU behöver politik som inkluderar äldre ekonomiskt, socialt, kulturellt och digitalt.”
”Kontakta oss gärna om ni behöver underlag, synpunkter eller en samtalspartner.” skriver man i brevet och påpekar särskilt att förbunden samlar en halv miljon äldre över hela Sverige.”
AGE Platform Europe, som både SPF Seniorerna och PRO är medlemmar av, kommer närmast att försöka sätta samman en så kallad intergroup, alltså en tvärpolitisk grupp. I brevet uppmanas parlamentsledamöterna att stödja bildandet.
– Europaparlamentets tvärpolitiska grupper är viktiga forum för att över partigrupps- och nationalitetsgränser främja en fråga, säger Martin Engman till Senioren. Utöver de folkvalda deltar deras politiskt sakkunniga i gruppmötena.
Snabb start
Målsättningen för AGE är att den tvärpolitiska gruppen ska komma i gång snarast möjligt.
– Efter att parlamentet nu har valt sina företrädare, utskott och delegationer, och parlamentarikerna funnit sig mer till rätta, är det dags för just tvärpolitiskt samarbete. Även om mandatperioden är fem år är det förstås bra om grupperna kommer i gång så fort som möjligt.
AGE-manifest
Arbetsnamnet för gruppen är ”Ett Europa för alla åldrar”.
Det var också rubriken för ett manifest med en rad krav på seniorvänlig Europapolitik som AGE publicerade under valrörelsen i våras.
Det dokumentet fick nu de svenska parlamentarikerna ta del av på nytt, som en bilaga till välkomstbrevet.