Så lyssnar du enkelt på poddar
Nyheter | Guide

Så lyssnar du enkelt på poddar

Har du ännu inte upptäckt all lyssning som finns i din telefon? Det är enkelt och oftast gratis. Här är en snabbguide till poddarnas värld.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-09-06

Vad är en podd?

Det är en ljudfil som du kan lyssna på i en digital enhet (mobil, surfplatta eller dator). Ordet podd är en försvenskning av engelskans podcast, som i sin tur är en sammanslagning av ordet broadcast (”sända” på engelska) och varumärket Ipod (en mediespelare).

Vad handlar de om?

Allt. Oavsett vad du är intresserad av finns det en podd som på ett eller annat sätt berör detta ämne. Och det finns poddar på alla världens språk, enkelt tillgängliga i samma app.

Var finns de?

Många poddar har egna sajter, och kan hittas via en vanlig sökmotor som exempelvis Google. Men framför allt går de att hitta i de flesta poddappar (det vill säga appar som är gjorda för att spela upp just poddar). Apparna kallas också för poddspelare. Se mer om detta nedan.

Hur lyssnar jag?

Det mest användarvänliga sättet att lyssna på poddar är via en poddspelare/poddapp. Det finns många att välja mellan, men på Iphone finns exempelvis redan från början appen Podcaster. Den är gratis att använda.

Så här ser den förinställda appen för poddar ut i iPhone.

Android-telefoner har ingen inbyggd podd-app redan från start, men det finns flera olika att ladda ner gratis, som till exempel Pocket Cast. Har du ett Spotify-konto går det också enkelt att hitta de flesta poddar där.

Hur hittar jag de mest intressanta poddarna?

De flesta poddspelare har en funktion där du kan söka på såväl ämne som namn. De poddar du vill följa löpande bör du prenumerera/följa på i den poddspelare/app som du föredrar. På så vis missar du inga nya avsnitt. I de flesta poddspelare kan du själv välja vilka avsnitt du vill lyssna på och i vilken ordning.
Ofta får du också förslag på poddar som liknar dem du redan lyssnat på.

Måste man lyssna på hela podden?

Absolut inte. Det är bara att klicka vidare till nästa podd.

Kostar det något?

De flesta är gratis. Däremot kan en enskild podd kräva betald prenumeration. Det blir vanligare med sådana lösningar, men den övervägande majoriteten är alltjämt kostnadsfria. Däremot innehåller många av dem reklam för att på så sätt finansieras.

Har Senioren någon podd?

Det har vi! Sök bara på Senioren i den spelare du föredrar. Glöm inte att prenumerera på vår podd om du gillar den.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-09-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas