Så kan anhöriga få ett bättre liv
Foto: Getty Images
Nyheter | Omsorg

Så kan anhöriga få ett bättre liv

- Stöd till anhöriga är en förebyggande insats som lönar sig. Det sa regeringens utredare Gunilla Malmborg när hon lämnade över sin utredning om anhörigas situation till regeringen.

Jan Arleij
Publicerad 2024-08-30

Äldre- och socialförsäkringsministern Anna Tenje (M) tog emot utredningens betänkande ”Stärkt stöd till anhöriga” under en pressträff i onsdags (28/8).

– I Sverige finns det ungefär 1,3 miljoner anhöriga. För de allra flesta är det givande och berikande att hjälpa och stödja en närstående, men för flera är det också förknippat med mycket oro, stress och stora påfrestningar, sa Anna Tenje.

Gunilla Malmborg och Anna Tenje.

Var fjärde anhörig blir också själv sjuk, poängterade ministern.

– Därför är det synnerligen viktigt att samhället finns till del för att kunna stödja och se till att den anhöriga inte själv drabbas av sjukdom på grund av allt för stora påfrestningar.

Stora behov

Hon underströk också att de stödinsatser som finns idag inte alltid är anpassade utefter anhörigas individuella behov och att stödet som erbjuds inte är jämlikt fördelat över landet eller mellan olika grupper.

Utredningen har därför haft i uppdrag att lämna förslag kring hur stödet till anhöriga till personer som är allvarligt sjuka ska stärkas.

Någon att kontakta

Gunilla Malmborg har bland annat analyserat om det finns behov av en kontaktperson till anhöriga och i så fall till vilka.

– Vi ser att det finns behov av ett mer individuellt stöd till vissa anhöriga. Inom ramen för det ansvar som kommunerna har idag när det gäller stöd till anhöriga ska de enligt vårt förslag vara skyldiga att erbjuda en anhörigkontakt, sa Gunilla Malmborg.

Gunilla Malmborg.

Det handlar om att ha någon att ringa till, någon som kan ge ett stödjande samtal, ta initiativ till möten med andra aktörer och som lyfter fram den anhöriges egna behov, förklarade Gunilla Malmborg.

– Vi föreslår att anhörigkontakten ska erbjudas personer som har ett särskilt behov av stöd och som vårdar och stödjer en närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning.

Stödlinjer

Utredningen föreslår också att kommunernas nuvarande skyldighet att erbjuda anhöriga stöd förtydligas så att det framgår att anhöriga även ska erbjudas stöd i form av information och vägledning.

Gunilla Malmborg har också undersökt behovet av en stödlinje för anhöriga. Hon menar att eftersom det redan finns flera stödlinjer som vänder sig till anhöriga är det inte aktuellt med en nationell stödlinje. Däremot anser hon att befintliga stödlinjer som riktar sig till anhöriga ska få mer stöd.

Samtidigt föreslår hon att det tas fram en nationell informationsportal för anhöriga.

Några av förslagen

• En ny bestämmelse införs i socialtjänstlagen som ger socialnämnden en skyldighet erbjuda en anhörigkontakt till anhöriga med ett särskilt behov av stöd och som vårdar eller stödjer en närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller som har en funktionsnedsättning.

• Socialtjänstlagens nuvarande bestämmelse om stöd till anhöriga i 5 kap. 10 § SoL förtydligas så att det framgår att anhöriga även ska erbjudas information och vägledning, utöver annat stöd.

• Befintliga stödlinjer som riktar sig till anhöriga får ett ökat ekonomiskt stöd.

• En nationell informationsportal för anhöriga bör inrättas.

Dölj faktaruta

Kan börja gälla 2026

I Tidöavtalet utlovades en satsning på anhöriga.

Återstår att se vilka förslag regeringen väljer att gå fram med.

Utredningen vill att samtliga lagförslag ska träda i kraft den 1 januari 2026.

Här är hela utredningen, ”Stärkt stöd till anhöriga”.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2024-08-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas