Rädsla för att göra fel och rädsla för att släppa ifrån sig makt är orsaker till att äldreomsorgen har svårt att attrahera ny personal. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.
Inom tio år ökar antalet svenskar över 80 år med 60 procent. En avgörande fråga blir hur samhället ska möta behovet av ny vårdpersonal.
En intervjustudie med 65 undersköterskor och 17 vårdchefer i Göteborg kan ge ledtrådar till vad som krävs.
Bättre beslut
Studien visar att såväl personal som äldre trivs bättre än annars när undersköterskans jobb innebär kompetensutveckling, en lönetrappa och mer ansvar – till exempel för rekrytering av sommarvikarier och inköp inom givna budgetramar.
– Du kan göra fördelningen på ett mer vettigt sätt när du är nära verksamheten än om du är fem skrivbord längre bort. Alternativen är hård kontroll, lite inflytande och att man då jobbar mot brukarna på samma sätt som man själv blir behandlad inne i organisationen, säger Lotta Dellve, professor vid Age Cap, Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, till Vetenskapsradion.
Ta intryck
En vårdgivare i Göteborg som satsat på undersköterskornas villkor fick 95 sökande till en underskötersketjänst istället för, som det brukar vara, någon enstaka, säger Lotta Dellve.
Nu hoppas hon att fler vårdgivare ska ta intryck av forskningsresultaten – och Ingmar Skoog, professor vid Göteborgs universitet och föreståndare för AgeCap ser inget fungerande alternativ till att förbättra undersköterskornas villkor – för allas skull.
– Framför allt är ju det här ett nödskrik att här måste vi göra någonting jättesnabbt. Om vi inte gör det så kommer väldigt många människor att fara väldigt illa, säger han till Vetenskapsradion.