Ökad kunskap hos personal i äldreomsorgen är en av de viktigaste åtgärderna för att pressa tillbaka äldresvälten.
Hur kan nya synsätt på mat och mathållning skapa livskvalitet och bättre äldreomsorg?
Den frågan ställde Findus Special Foods på ett seminarium i Almedalen på tisdagseftermiddagen (3/7).
Utmanande
Bakgrunden är att om två år beräknas antalet svenskar över 65 år vara 2,1 miljoner.
Samtidigt vårdas allt fler i hemmet, vilket ökar kraven på eget ansvar.
Redan idag lider 40 000 av Sveriges äldre av undernäring och ytterligare 100 000 befinner sig i riskzonen.
Kostnader
Undernäringen bidrar till onödigt lidande för individen och höga kostnader för samhället, framhöll arrangören.
Ett problem förväntas växa om samhället och politiken inte tar ett helhetsgrepp om frågan.
Samverkan behövs
Vid seminariet diskuterades också vilken forskning och vilka politiska initiativ inom området som behövs.
– Syftet med Krafttaget är att samla olika aktörer för att förbättra läget, från sakkunskap och näringsliv till politik och akademi, sa Gunnel Stuhr Olsson.
– Vi har arbetat med konsistens- och näringsanpassad mat för äldre i närmare 40 år, men vi sitter inte själva på lösningen.
Livsviktiga skillnader
En äldre person behöver få något att äta åtta gånger om dagen. Varje måltid behöver extra protein.
Yngre och medelålders behöver ha 0,4 gram protein per kilo kroppsvikt.
När man blir över 65 år behöver man 1,2 gram.
När man blir skör behöver man 1,5 gram.
Källa: Gunnel Stuhr Olsson, på det fullsatta Almedalsseminariet.
Livsviktiga skillnader
En äldre person behöver få något att äta åtta gånger om dagen. Varje måltid behöver extra protein.
Yngre och medelålders behöver ha 0,4 gram protein per kilo kroppsvikt.
När man blir över 65 år behöver man 1,2 gram.
När man blir skör behöver man 1,5 gram.
Källa: Gunnel Stuhr Olsson, på det fullsatta Almedalsseminariet.
Ett problem som lyftes i den avslutande diskussionen med publiken som bestod bland annat av personal inom äldreomsorgen är att många äldre inte har råd att handla den mat man vet att man behöver äta.
– Jag känner igen bilden, berättade Mikael Larsen, kock och områdeschef för äldrekök i Båstad kommun: Jag har fått höra att ´jag vet att du lagar god mat men jag har inte råd´. Vi är illa ute när det gäller den här gruppen.
Sagt av paneldeltagarna
Jöran Rubensson, tidigare ordförande i SPRF och expert i utredningen för Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen
Det finns 51 dietister i landets 290 kommuner, ett enormt underbetyg. Uppföljning av olika förbättringsförsök saknas helt. Man bör ta fram vad kostnaderna för samhället blir! Ge Socialstyrelsen skarpare vapen för att pressa på.
Eva Olofsson (V), ordförande i beredningen för primärvård och äldreomsorg, SKL
Personalen och deras kompetens när det gäller bemötande och kunskap om nutrition är nycklar. Förändringarna måste ner i strukturerna. Det får inte hänga på en eldsjäl eller att ett enskilt projekt som pågår. Samhället behöver satsa på personalen så att man orkar jobba kvar i äldreomsorgen.
Gilbert Tribo (L), 2:e vice ordförande i Hälso- och Sjukvårdsnämnden, Region Skåne:
Halvfabrikat är en styggelse. Vi behöver använda de kvalitetsregister som finns. Äldreomsorgspersonal måste få frihet att ge de äldre det lilla extra, det ger bra effekt på aptiten. Jag vill betona att var och en i den friska gruppen äldre har ett eget ansvar att träna och ta ansvar för sin hälsa.
Mikael Larsen, prisbelönt kock och områdeschef för äldrekök, Båstad kommun:
Om det ska vara curry i maten så ska det smaka curry. När man lagar mat till äldre i äldreboenden får man krydda mer om det ska smaka lika mycket som för yngre personer. Vi kostar inte mer pengar än kök i andra kommuner.
Jessica Samuelsson, dietist och doktorand på Centrum för åldrande och hälsa (AgeCap), Göteborgs universitet:
Det är väldigt viktigt att uppmärksamma risk för undernäring i ett tidigt skede. Riktlinjer finns, men det faller alldeles för ofta på att omsätta dem i verkligheten.
Moderator var Artur Ringart från News55:
Min far hade fallrekordet på sitt äldreboende. Han fick inte i sig den mat han skulle. Det var jag inte medveten om då, eller hur det kan vara att bli gammal. Vi som är 65 plus är var fjärde väljare. Vi kommer avgöra valet.