Så gör du för att INTE bli lurad – nu finns tipsen i nytt tv-program
Programledaren Marianne Rundström samtalar med Gunila Axén och Birgitta Jonsson. Foto: UR
Nyheter

Så gör du för att INTE bli lurad – nu finns tipsen i nytt tv-program

Birgitta Jonsson, 85, medlem i SPF Seniorerna, är en av deltagarna när ”Försök inte lura mig” blir tv-program. "Det här är ett väldigt angeläget projekt", säger Birgitta Jonsson till Senioren

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-07

Hennes två främsta råd till äldre för att undvika att bli utsatta för bedrägerier är följande:

–  Att lämna ut ditt bank-ID är som att lämna ut din bankbok. Att lämna ut ditt lösenord är som att lämna över nycklarna till din bostad, säger Birgitta Jonsson.

Så att tänka på vilka personer du skulle kunna tänka dig att ge din bankbok till och lämna över dina nycklar till bostaden är ett bra första steg som räcker långt.

”Försök inte lura mig” är ett samarbete för att motverka bedrägerier mot äldre och bakom initiativet står Polisen, Brottsofferjouren, SPF Seniorerna, PRO samt SKPF Pensionärerna.

Enligt Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter, har bedrägerier som riktar sig mot äldre ökat med åtta procent i år jämfört med motsvarande period, januari-augusti, förra året.

Tar upp tre olika bedrägerier

–  Ökningen av bedrägerier genom social manipulation, där investerings-, romans- och befogenhetsbedrägerier ingår, har varit betydligt större. Där har de anmälda bedrägerierna mot äldre ökat med 35 procent mot föregående år, säger Lotta Mauritzson.

Nu har ”Försök inte lura mig” blivit en programserie och alla tre avsnitten finns redan på UR Play. Men programmen kommer också att sändas på Kunskapskanalen 26 oktober kl 14.00 och 1 november kl 14.30. Då sänds alla tre programmen i en svit och de kommer även att sändas återkommande där.

Programmen tar upp tre olika bedrägerier: Romans- och investeringsbedrägerier, bedrägerier i hemmet och telefonbedrägerier.

Birgitta Jonsson, som genomskådade ett bedrägeriförsök hon blev utsatt för (läs den artikeln här), tillfrågades om att vara med i avsnittet som handlar om telefonbedrägerier.

Uppfostrade att vara artiga

–  Säkerhetstänket bland pensionärer är så viktigt. En sak som inte riktigt kom med i programmet är att vi tillhör en generation som är uppfostrade att vara artiga. Vi börjar inte med att misstänka okända personer som ringer och är trevliga och hjälpsamma. Om man sen är osäker på telefoner och datorer är det lätt att göra saker som man inte brukar. Men man måste vara på sin vakt och absolut inte lämna ut bank-ID eller lösenord till okända personer som ringer. Och inte heller själv logga in med bank-ID samtidigt som du är i kontakt med någon, säger Birgitta Jonsson.

Hon är även med i SeniorNet Kungsholmen och hjälper där äldre med teknikanvändning.

–  Många förstår inte skillnaden på vad som är på nätet och i sin dator. Din dator är som ett hem, där kan du lägga dokument i en mapp på datorn på samma sätt som du kan lägga papper i en byrålåda. Men när du går ut på nätet då lämnar du ditt hem och går ut på gatan, säger Birgitta Jonsson.

Hon uppmanar alla att se programmen för att få värdefulla tips på hur man ska undvika för att bli lurad. Du hittar alla avsnitt här.

Gör så här när det ringer!

1. Logga aldrig in med bank-id eller bankdosa på annans begäran.

2. Om du blir uppringd av någon som vill att du loggar in på din bank eller att du ska uppge dina koder ska du avsluta samtalet. Var oartig – lägg på!

3. Lämna aldrig ut dina koder till någon. Du kan uppmanas att identifiera dig via bankdosan – gör det inte – det kan ge bedragaren tillgång till dina konton.

4. Om en obekant ringer och du blir osäker – lägg på!

5. Om en obekant ringer och påstår sig vara en nära släkting och du blir osäker – lägg på luren och ring tillbaka på ett telefonnummer som du har.

6. Om du är osäker på om det är din bank som ringer – lägg på luren och ring tillbaka på ett nummer du vet går till din bank.

7. Om du blivit utsatt för ett bedrägeri, kontakta din bank omgående och gör därefter en polisanmälan.

8. Om du ändå drabbas – ta hjälp och stöd av människor i din närhet.

Dölj faktaruta

 

 

 

 

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas