Trots 1 000 kronor mer i garantipension får många bara ett par hundralappar mer i plånboken när inflationen tagit sitt. Det visar färska beräkningar från Folksam.
Under augusti kommer de första pensionsutbetalningarna med den omdiskuterade höjningen av garantipensionen till en miljon pensionärer som får upp till 1 000 kronor mer före skatt.
Men enligt uträkningar som Folksam gjort har höjningen liten effekt på köpkraften hos de pensionärer som berörs.
För en ensamstående pensionär med full garantipension och en kommunalskatt på 32,5 procent blir det så lite som 117 kronor mer i plånboken.
Hälften kvar
Från årsskiftet höjs dock prisbasbeloppet kraftigt, från 48 300 kronor till 52 000 kronor.
Det höjer i sin tur garantipensionen med ytterligare 1 400 kronor per månad efter skatt.
Men inflationen slår mycket hårt också här. Effekten blir att den faktiska ökningen i köpkraft ser ut att stanna på ungefär hälften.
Pensionärer med allmän pension i form av inkomst- och premiepension och som inte är berättigade till garantipension drabbas ännu hårdare.
– De kompenseras inte för inflationen utan får sin köpkraft försämrad med i genomsnitt 800 kronor per månad efter skatt, säger Håkan Svärdman, som är pensionsexpert på Folksam.
Det innebär alltså att de som huvudsakligen tjänat in sin pension genom arbete genom livet får en försämring – medan de som får pension baserad på grundskydd och bidrag får en förstärkning, om än kraftigt urgröpt av inflationen.
Håkan Svärdmans analys är att det allmänna pensionssystemet inte räcker till.
– Det är fortfarande nödvändigt att ha tjänstepension och allt oftare även ett privat pensionssparande för att undvika att bli besviken när det är dags att gå i pension.
Ett räkneexempel
År 2022
Vid en genomsnittlig kommunalskatt på 32,5 procent (inklusive begravningsavgift) får en ensamstående med hel garantipension 117 kronor mer per månad efter skatt när inflationen tas med i beräkningen och en gift person får 176 kronor mer per månad efter skatt.
År 2023
Vid en genomsnittlig kommunalskatt på 32,5 procent (inklusive begravningsavgift) får en ensamstående med hel garantipension 669 kronor mer per månad efter skatt när inflationen tas med i beräkningen och en gift person får 675 kronor mer per månad efter skatt.
Källa: Folksam
SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson konstaterar också att garantipensionärerna får det tufft fram över trots höjningen.
– För många äldre blir det precis så att de kommer att klara sig, säger Anna Eriksson. Många i den här gruppen lever redan med mycket små marginaler och har därför väldigt svårt att klara de kraftiga prisökningarna, säger hon.
Höjningen av garantipensionen är inte tänkt att kompensera för prisökningarna, men räknar man med det senaste halvårets inflation blir det bara 144 kronor kvar för en genomsnittlig pensionär som idag uppbär garantipension, visar beräkningar i Aftonbladet.
Fattigpensionärer
De nya beloppsgränserna gör att antalet pensionärer som får del av garantipension blir 340 000 fler än de som sedan tidigare fått garantipension.
Det betyder att omkring 1 miljon av landets 2,1 miljoner 65-plussare får ta del av det skattefinansierade grundskydd som varit avsett för dem med låg eller ingen inkomstgrundad pension.
– Det här innebär att man mer eller mindre klassar nästan hälften av pensionärerna som fattigpensionärer. Det säger något om de brister som pensionssystemet har, konstaterar Anna Eriksson.
SPF Seniorerna hade hellre sett att politikerna beslutat om sänkt matmoms eller sänkt skatt på el.
– Det är en typ av breda lösningar som når alla hushåll. Det är ju inte bara garantipensionärer som drabbas av de kraftiga prisökningarna, säger Anna Eriksson.
Den nya garantipensionen
* Garantipensionen höjs från och med augusti med 1000 kr/mån.
* Maxbeloppet för ensamstående höjdes från 8 779 till 9781 kr/mån och från 7 853 till 8 855 kr/mån för gifta.
* Höjningen innebär att antalet pensionärer med garantipension ökar från drygt 660 000 till 960 000, vilket motsvarar 43 procent av alla personer över 65 år som tar ut allmän pension.
* Höjningen beräknas kosta 9,7 miljarder kronor för år 2023.
Källa: Pensionsmyndigheten