Regering och riksdag måste sätta ner foten för att göra arbetsmarknaden mer tillgänglig. Det sa Raimo Pärssinen (S), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott på måndagen.
Vilka effekter skulle ökad tillgänglighet till arbetsmarknaden ha för näringslivet? Vad kostar otillgängligheten till arbetsmarknaden samhället? Vilka mänskliga konsekvenser får det när personer med funktionsnedsättning stängs ute från arbetsmarknaden?
Det var frågeställningar på Tillgänglighetsarenans seminarium om hur arbetsmarknaden fungerar, eller borde fungera när det gäller funktionsnedsatta och äldre.
I en paneldebatt, i vilken bland andra SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam deltog, framkom att privata arbetsgivare ofta är bättre än offentliga på att ge utsatta chansen att klara ett jobb.
Finns bra exempel
Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) fyllde på med ett exempel som gäller äldre:
– Man får inte vara äldre än 65 år om man ska vara god man i Göteborg. Det är helt barockt.
Raimo Pärssinen ruskade ilsket på huvudet.
– Det är en orimlig ordning. Regering och riksdag behöver därför sätta ner foten i sådana här frågor. Vissa kommuner har tagit beslut i rätt riktning, men vi behöver bättre på det här.
Får inte fuska
Samma sak gäller tillgängligheten i samhället i stort också, menade såväl Robert Hannah som Raimo Pärssinen.
– Nu när samhället har bråttom med bostadsbyggandet hörs röster om att man ska bygga med sämre tillgänglighet. Det gör mig illa berörd och kan inte accepteras, sa Raimo Pärssinen.
– Vi får inte göra avkall på tillgänglighetskrav bara för att vi nu behöver bygga mycket.
Tidigare under dagen gick SPF Seniorerna med flera organisationer ut med ett upprop bland annat med kravet att det bostadsbyggande som nu måste till måste göras utan att tillgängligheten glöms bort.
Förstärker BNP
Christina Rogestam konstaterade under seminariet att äldre arbetskraft tillför allt större värden till samhället genom att man arbetar mer och längre, en utveckling som behöver understödjas.
Jan arleij
jan.arleij@senioren.se