Socialdemokraterna vill inte längre reglera vinster i välfärden när det gäller äldreomsorg. I alla fall inte nu.
Fredag 24/2 går remisstiden ut för Ilmar Reepalus utredning ”Ordning och reda i välfärden”, eller Välfärdsutredningen som den också kallas.
Som senioren.se rapporterat argumenterar SPF Seniorerna i sitt remissvar på utredningen emot ett vinsttak eftersom det skulle kunna leda till färre vårdföretag och därmed minskad valfrihet för den enskilde.
Stopp i riksdagen
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) försäkrade i gårdagens SVT Aktuellt att han vill gå vidare med vinstreglering också på vårdens och äldreomsorgens område – men inte nu.
– Vi måste börja någonstans för att kunna lucka upp ideologiska låsningar som förhindrar att någonting görs överhuvudtaget, menade civilministern och syftade bland annat på att allianspartierna och Sverigedemokraterna inte kommer att släppa igenom Ilmar Reepalus förslag i riksdagen.
Därför är det bättre att försöka satsa på enbart skolan i hopp om att det ska vara möjligt att bygga en överenskommelse som kan vinna en omröstning i riksdagen.
Det är enligt Ardalan Shekarabi heller inte lika bråttom på vårdens och äldreomsorgens område, där LOV, Lagen om valfrihet, råder.
Vänsterpartiet hotar
Inför Socialdemokraternas kongress i Göteborg den 8-12 april i Göteborg går partiet fram med vinstbegränsningsförslag endast på skolans område.
Det provocerar Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt som hotar att bryta budgetsamarbetet med regeringen om inte hela välfärden omfattas av vinstregleringar.
Kommunal kritiskt
Fackförbundet Kommunal är också kritiska till regeringens nya signal.
– Våra medlemmar jobbar i dag till sämre villkor och lägre löner just för att det är privata, vinstdrivande företag. Socialdemokraterna gör en felbedömning om man tänker lämna äldreomsorgen, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till TT.
Debatt i riksdagen
Imorgon fredag utmanas Ardalan Shekarabi från motsatt håll, av riksdagsledamoten Isabella Hökmark (M) i en interpellationsdebatt i riksdagen.
Hon ställer tre frågor i interpellationen:
Delar statsrådet den oro som finns för att välfärdsutredningens förslag i praktiken innebär ett vinstförbud?
Vilka konsekvenser bedömer statsrådet att ett sådant förbud kommer att få?
Hur avser statsrådet att agera med anledning av detta?
– Sett till kvalitet och kundnöjdhet är både föräldrar och personal mer positiva till fristående skolor; detsamma gäller på vårdcentraler, inom äldreomsorgen och i sjukvården, skriver Isabella Hökmark i interpellationen.
Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se