Avdragen för rot får äldre att bo kvar längre visar ny studie. Enligt forskarna motverkar det därmed yngres tillgång till bostäder.
En ny studie från Lunds universitet, som idag återges på DN Debatt, visar att så kallade rotavdrag kan påverka rörligheten på bostadsmarknaden. Studien visar att hos yngre ökar sannolikheten att flytta när avdraget används. Hos äldre har det motsatt effekt.
Enligt rapporten är sannolikheten för flytt är 22 procent lägre bland rotanvändare som är 75 år eller äldre, jämfört med dem i samma åldrar som inte använder rot. Forskarna bakom studien är Åsa Hansson vid Lunds universitet och Ratio – Näringslivets forskningsinstitut och Maya Kylén, Lunds universitet. Enligt dem är en möjlig tolkning att rot kan förbättra äldre bostadsägares möjligheter att bo kvar och därmed minskar deras flyttbenägenhet.
2021 använde 23 procent av befolkningen rot medan motsvarande siffra för de som är 75 år eller äldre är 33 procent, enligt studien som även pekar på att samma skillnad återfinns inom rutavdraget. Där använde 14 procent av svenskarna avdraget 2021. Bland de som är 75 år eller äldre var siffran 24 procent.
En av grundtankarna med avdragen var att arbetsutbudet skulle öka genom att omvandla arbete som hushållen utför själva till betalda tjänster på arbetsmarknaden. Forskarna menar att den höga andelen äldre användare nu ger mindre effekter på arbetsutbudet sannolikt blir mindre än om avdragen i högre grad använts av den yrkesverksamma befolkningen.
Forskarna pekar också på den direkta effekten på så kallade flyttkedjor på bostadsmarknaden:
”Att rotavdraget kan påverka den äldre befolkningens flyttbenägenhet negativt är särskilt intressant i en svensk kontext. I dag bor över hälften av de som är 60 år eller äldre i villa. Att flyttfrekvensen i denna grupp är låg speglar mångas preferenser, men med ökad ålder kan behov och preferenser förändras.”
De pekar sedan på den intressekonflikt som därmed uppstår:
”Å ena sidan verkar införandet av skattesubventionen rot underlätta för äldre att bo kvar i sina villor och upprätthålla ett aktivt och hälsosamt liv. Å andra sidan innebär uteblivna flyttar att yngre barnfamiljer, som i dag ofta är trångbodda i städer, inte får tillgång till bostäder de behöver.”
ROT & RUT
Rotavdraget är en skattereduktion för reparationer, underhåll samt om- och tillbyggnader. Den infördes tillfälligt under 1990-talet för att stödja byggbranschen. 2009 återinfördes avdraget.
Rutavdraget, som är en skattereduktion för hushållsnära tjänster, infördes 2008.
Rot- och rutavdraget är max 75 000 kronor vardera per person och år.