Det är dags att välja vem som ska få Veteranens utmärkelse Årets senior. Vi presenterar fem personer som vi tycker bidrar till att förändra synen på äldre i samhället. (Röstningen är avslutad)
Nytt för i år är att vi även nominerar tre juniorer som engagerar sig för den äldre generationen.
Här kan du läsa mer om de nominerade till Årets senior respektive Årets junior. Vinnarna presenteras i samband med att SPF utser Årets seniorvänliga kommun där extra tyngd denna gång ges kampen mot ålderism. Allt sker på Operaterassen i Stockholm den 26 februari.
Leif Mannerström, 72 år
Med sitt djupa engagemang för bättre äldremat är Leif Mannerström en inspiratör för alla som vill se smaklös kantinmat försvinna från äldreboendena. Mat ska lagas och ätas med omsorg, anser han. Under året har han stött SPFs matpatrull i Jönköpingsdistriktet som granskade mat på äldreboenden och engagerat sig för att hjälpa ett länssjukhus att få ordning på maten.
Mästerkocken Leif Mannerström vet hur viktig bra mat är för att höja livskvaliteten.
Via tv och med sin bok Matglädje hela livet: att njuta av mat på äldre dar (Norstedts 2011) har han spridit kunskaperna i en större krets.
– Alla gamla människor har rätt att få god mat – ända in i kaklet, säger han.
Eleanor Bodel, 64 år
Tidigare popartist, idag som expert medlem i riksdagens förening för kultur och hälsa.
Dessutom driver Eleanor Bodel med kraft och engagemang Umeå kommuns prisbelönta och framgångsrika verksamhet Kultur för seniorer, som hon själv var med och startade för tio år sedan. Med ideella krafter och en liten budget åstadkommer verksamheten över 8 000 arrangemang om året för Umeås seniorer.
Hon önskar att fler kommuner tar till sig forskningsresultaten som visar att kultur är bra för hälsan, motverkar depressioner och därigenom förebygger demens. Kultur kan skjuta upp åldrandet, menar hon.
– Bara jag kan dansa med ett finger, så låt mig dansa med det då.
Foto Magnus Skoglöf
Yngve Gustafson, 62 år
”En miljon till gråtande professor” löd Veteranens rubrik när geriatrikern Yngve Gustafson 2009 fick ett stipendium ur drottningens hand, en uppmuntran för att han skulle fortsätta sitt idoga arbete för landets multisjuka äldre.
Ingen är oberörd när Yngve Gustafson berättar om äldrevårdens brister, och vad som måste göras. Han är en bjässe när det gäller att föra de sköra och skröpligas talan.
Det var följdriktigt Yngve Gustafson som medverkade mest i debatten om räddningen av riksbekanta Gulli Johansson, som hade fått så mycket mediciner att hon förvandlats till ett kolli med demensliknande symtom.
Själv tonar han ner sin betydelse och säger ödmjukt:
– Jag bara gör mitt jobb som forskare och läkare inom vården av äldre människor.
Barbro Westerholm, 79 år
Barbro Westerholm har kanske mer än någon annan satt äldrefrågor på agendan.
Hon har gjort oss medvetna om äldres utsatthet, på många plan, i snart sagt livets alla situationer.
Läkare i grunden, och med sex år som generaldirektör för Socialstyrelsen och lika många som ordförande i SPF, är det nu med politikens medel som hon envetet men lyhört fortsätter kampen för att vi alla ska bli bättre på att se hela människan.
Barbro Westerholm kombinerar intellektuell bredd med känslomässigt djup och är outtröttlig i debatten, som hon för så att vi alla kan förstå.
– Jag är jätteglad över att bli nominerad, bara det känns hedersamt även om jag inte vinner, säger hon.
Foto Sandra Qvist
Yvonne Lombard, 83 år
En skicklig skådespelare som når en formtopp som 80-plussare.
”Chockerande bra” skrev Dagens Nyheter om Yvonne Lombards rollprestation Marianne i Carin Mannheimers pjäs I sista minuten som går på Stadsteatern i Stockholm.
Med arrogans, humor, svärta och pregnans gestaltar hon den något virriga Mariannes liv i den stora lägenheten, barnen som passerar förbi, väninnorna, drömmarna, kärleken, hatet: ja allt det som var – men också det som finns kvar.
Yvonne Lombard var länge förknippad med Mmm Marabou, men har också medverkat i pjäser av Tjechov och Brecht, i Hasse & Tages revyer och mycket, mycket mer. Nu visar hon att en äldre
kvinna kan dra fulla salonger och att det aldrig är försent för en succé.
Nominerade till Årets junior
Foto Sevda Svensson
Sara Beischer, 29 år
Idag är hon gymnasielärare i svenska och religion, men Sara Beischer har framför allt gjort sig känd som författare, med gedigen bakgrund inom äldreomsorgen. Hon brinner för äldres rätt att få vara individer.
Hennes roman Jag ska egentligen inte jobba här (Ordfront) väckte debatt och öppnade omvärldens ögon för tillvaron på landets särskilda boenden.
I boken får vi se äldreomsorgen genom 19-åriga Moas ögon. Ömhet, omvårdnad och anställda som älskar sitt jobb ställs mot ständig tidsbrist, låga löner och personalbrist.
För sin bok tilldelades hon Årets äldreomsorgspris 2012.
Arvid Morin, 24 år
För fem år sedan drog Arvid Morin igång företaget Ung omsorg tillsammans med kompisarna Benjamin Kainz och Oscar Lundin. Arvid hade hört att många gamla kände sig ensamma på äldreboenden och killarna åkte ut för att spela och underhålla på några boenden i Järfälla.
De började i en liten skala, idag har Ung omsorg anställt 600 ungdomar i åldrarna 14–19 år från Trelleborg till Gävle. Ungdomarna jobbar i team och besöker äldreboenden på helger och lov.
Tanken är inte att ersätta annan personal utan att umgås med de gamla, ta med dem ut eller visa hur man skickar sms. Ung omsorg samarbetar med Carema Care och arbetar även inom
hemtjänsten.
– Vad glad jag blir att höra om nomineringen, säger Arvid Morin.
Foto Caaroline Andersson
Pelle Forshed, 38 år
Illustratören och serietecknaren Pelle Forshed tog ett oväntat grepp i sin debut, novellserierna De anhöriga.
Tidigare har han gestaltat trendängsliga 30-plussare i Stockholmsnatt tillsammans med Stefan Thungren.
Nu valde han att sätta framtidsfrågor om äldrevård i blickfånget. Med ett underifrånperspektiv gestaltar han med svärta och humor allt ifrån riskkapitalister, hysteriska anhöriga, skamkänslor, tidsbrist, ensamhet och vår rädsla för svaghet, men också stunder av ömhet och närvaro.
Pelle Forshed har en elegant penna som lämnar en stark känsla efter sig.
Tävlingen uppmärksammas bland annat i Västerbottenskuriren.