Röra på sig – bra för folkhälsan och samhällsekonomin
Mattias Sunneborn och Jenny Åkervall.
Nyheter | trappans dag

Röra på sig – bra för folkhälsan och samhällsekonomin

I dag 22 september är det Trappans dag. Då presenteras också en ny modell som visar att 100 trappsteg om dagen inte bara är bra för folkhälsan utan även hur mycket det påverkar samhällsekonomin.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-22

Det är andra året som Trappans dag är en temadag och syftet är att få fler som är stillasittande att börja röra på sig mer. Att det är bra för både den fysiska och psykiska hälsan att röra på sig är inget nytt och det ger även stora samhällsekonomiska vinster.

Tillsammans med Anders Johrén, civilekonom och analytiker vid Nyckeltalsinstitutet, har organisationen 100 trappsteg tagit fram en ny simuleringsmodell som visar att även små vinster för förbättrade levnadsvanor betydande vinster för samhället.

Enligt modellen skulle det leda till flera miljarder kronor om året i samhällsekonomiska besparingar om 500 000 inaktiva svenskar började gå 100 trappsteg varje dag.

”Underskattat effekterna av vardagsrörelse”

– Det är försiktigt räknat. Den största vinsten är framför allt det minskade mänskliga lidandet som det skulle innebära. Många liv skulle kunna räddas, säger friidrottsprofilen Mattias Sunneborn, som tillsammans med författaren och journalisten Jenny Åkervall grundat organisationen 100 trappsteg.

Sjukdomar kopplade till levnadsvanor kostar redan i dag samhället miljardbelopp varje år.

– Forskningen visar tydligt att vi har underskattat effekterna av vardagsrörelse. Det påverkar vår mentala och fysiska hälsa mer än vi trott och det gäller både hur vi mår idag och i framtiden, säger professorn och läkaren Mai-Lis Hellénius från Karolinska Institutet.

Digitalt seminarium

Bakom initiativet Trappans dag står 100 trappsteg tillsammans med Karolinska Institutet samt organisationerna Hjärnfonden, Hjärt-Lungfonden, Cancerfonden och Suicide Zero.

I samband med temadagen genomförs också ett digitalt seminarium om pandemins effekter på folkhälsan med forskare, läkare, träningsprofiler, experter, idrottsstjärnor och beslutsfattare inom fysisk och psykisk hälsa.

Sändningen pågår 14.00-15.30 och du hittar mer information om den här där du även kan se sändningen.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas