Riksdagspolitiker: Stoppa inlåsningen av äldre
Bild: Colourbox
Nyheter | Bostäder

Riksdagspolitiker: Stoppa inlåsningen av äldre

Problemen med seniorers inlåsning på bostadsmarknaden har nått riksdagen. Regeringen måste agera, kräver tre ledamöter.

Jan Arleij
Publicerad 2024-10-11

Regeringen behöver utreda hur de senaste årens situation för äldre vad gäller boendeinlåsning och möjlighet till rimliga bolån kan lösas, skriver miljöpartisterna Janine Alm Ericson, Ulrika Westerlund och Katarina Luhr som ansvarar för partiets politik när det gäller ekonomi och pension, äldrepolitik respektive bostadspolitik.

Argumenten radas upp i en lång motion som lämnats in under riksdagens allmänna motionstid.

– Pensionärer som äger sin bostad och vill bo kvar i den har idag svårt att få en bolåneansökan beviljad i de vanligaste bolåneinstituten, där de kanske har kvar ett gammalt amorteringsbefriat bolån som de vill utöka.

Janine Alm Ericson.

En orsak till det stavas KALP – Kvar Att Leva På-kalkyl – ett kontrollverktyg som bankerna använder för att avslå en låneansökan – grundat på en bedömning att ett pensionärshushåll inte har råd med räntor och amorteringar.

– Vid beräkning av KALP räknar man in risken för att låntagaren blir arbetslös, man ingen hänsyn tas till att pensionärer alltid har kvar sin pension.

Inte råd förbättra

Därmed kan de heller inte göra viktiga investeringar, exempelvis för att sänka driftskostnaderna för energi vilket dessutom skulle höja marknadsvärdet på bostaden.

Katarina Luhr.

Förhöjda boendekostnader på grund av nytt lån och högre räntor skulle dessutom för pensionärer i de flesta fall kompenseras med att bostadstillägget för pensionärer (BTP) höjs.

– Bankerna måste ta med detta tillägg i kalkylen, kräver miljöpartisterna.

Tvingas till seniorlån

Bolånebankernas restriktiva hållning mot pensionärer har också inneburit att nya typer av långivare kommit fram på lånemarknaden.

– Enligt en skrift från SPF Seniorerna kan ett sådant lån innebära att pensionärens bostad efter 10-15 år är värd en bråkdel av vad som vore fallet om ett lån hade beviljats i något av våra vanliga bolåneinstitut på normala villkor, skriver Janine Alm Ericson, Ulrika Westerlund och Katarina Luhr i motionen.

Ta bort krav på amortering

Pensionärer över 67 år borde helt befrias från amorteringskrav. Definitivt om det sammanlagda lånebeloppet understiger 50-60 procent av marknadsvärdet på bostaden.

(Ur motionen)

Dölj faktaruta

Många äldre känner sig lurade av reklamens budskap om guldkant på tillvaron och ett rikare pensionärsliv när de i stället upplever en skuld som snabbt växer, konstaterar de tre.

– Förutom att äldre kan få se värdet på sitt hus övergå till en bank så medför även detta inlåsningseffekter när de inte kan sälja sitt hus och köpa en ny, mindre bostad eftersom värdet förlorats i höga räntor till långivaren.

Riksdagen avgör

Dessutom använder många fastighetsägare som förvaltar hyresrätter en liknande bedömning som de vanligaste bolåneinstituten, vilket gör att äldre också kan ha svårt att flytta till en hyresrätt trots att de har en pålitlig pension och ett ägt boende.

Även detta bidrar till inlåsning på bostadsmarknaden.

De tre tunga MP-namnen kräver att riksdagen ställer sig bakom motionen ”om att ge bättre förutsättningar för bolån med rimliga villkor för äldre och tillkännager detta för regeringen”.

Ulrika Westerlund.

Rätt att ställa krav på regeringen

En gång om året får riksdagsledamöterna lämna så kallade fristående motioner, alltså förslag, om alla frågor som riksdagen kan besluta om. Det sker under en period som kallas för den allmänna motionstiden och som normalt pågår från riksmötets början till 15 dagar efter att regeringen lämnat budgetpropositionen till riksdagen.

Riksdagen.

Den allmänna motionstiden 2024 började tisdagen den 10 september och pågick till fredagen den 4 oktober. Sammanlagt lämnade riksdagsledamöterna in 3 178 motioner.

Under den allmänna motionstiden får ledamöterna lämna in motioner om alla frågor som riksdagen kan besluta om, till exempel förslag om ändrad lagstiftning eller en uppmaning till regeringen att tillsätta en utredning.

Källa: Riksdagen

Dölj faktaruta

Jan Arleij
Publicerad 2024-10-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas