Det blir ingen ändring av restriktioner för personer över 70 år.
Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på tisdagseftermiddagen (26/5).
Hon beklagade att det inte är möjligt att ge ett mer positivt besked.
– Många av Sveriges äldre har hållit sig hemma i månader. Det säger sig självt att det frestar på.
För varje dag som går lär vi oss mer om coronaviruset, fortsatte Hallengren.
– Vi vet mer nu än vi gjorde i början av pandemin, men myndigheten landar fortsatt i att åldersgränsen bör ligga kvar på 70.
”Störst nytta”
På pressträffen medverkade också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
– Vi ligger ganska rätt. Det finns ingen grund idag att ta bort 70-årsgränsen. Den stora riskökningen ligger något högre än 70 år, så håller vi fast vid 70 år tror vi att vi gör den största nyttan för människor som följer våra råd och anvisningar, sa Johan Carlson.
Generaldirektören förklarade att Folkhälsomyndighetens bedömning bygger på jämförelser med sjukdoms- och dödsfall bland personer i skilda åldrar som inte har andra underliggande sjukdomar.
– Vi har velat kontrollera om gränsen för rekommendationen ligger rätt, och funnit att den gör det. Vi ska inte sänka den, men inte heller höja den.
– Det innebär att personer över 70 år ska undvika kontakt med andra människor. För personer i åldrar 75 och uppåt ökar risken påtagligt, speciellt om man har underliggande sjukdomar.
”Håll ut”
SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson manar också till fortsatt försiktighet.
– Nu är det oerhört viktigt att fortsatt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, smittrisken och faran är långt ifrån över.
Det är viktigt att göra det man kan. Allt är inte stängt och låst, säger Eva Eriksson.
– Jag vill skicka med att vi ska glädjas åt sommartiden som nu kommer – att utomhus träffa barn, barnbarn och vänner fungerar om distans och försiktighet vidtas. Så håll ut och håll avstånd.
Går bra utomhus
Att Folkhälsomyndigheten och regeringen bedömer att personer över 70 år ska betraktas som en riskgrupp innebär inte att man måste isolera sig helt, betonade Johan Carlson under pressträffen.
– Rekommendationen är fortfarande att personer över 70 år ska undvika nära kontakter med andra människor. Det är särskilt viktigt om man har underliggande sjukdomar, men gäller också friska människor, sa Johan Carlson.
Socialministern försökte nyansera restriktionen:
– Kontakter på säkert avstånd utomhus innebär en betydligt mindre risk. Det innebär att du absolut kan ta en fika med din äldre mamma på en parkbänk i solen, eller träffa en kär vän som tillhör någon annan riskgrupp. Men man ska inte komma närmare än två meter, sa Lena Hallengren.
Kritiska röster
Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) riktar kritik mot 70-årsgränsen eftersom den bidrar till en kollektivistisk syn på äldre.
– Vi är inte korkade, vi förstår att vi måste skydda oss. Men det borde räcka för Folkhälsomyndigheten att betona att riskerna ökar med stigande ålder. Man behöver inte dra en gräns vid just 70.
Äldreforskaren Ingmar Skoog vid Göteborgs universitet understryker också att isoleringen av de äldre medför negativa konsekvenser på sikt, något som han framfört på Senioren.se. Bland annat finns ökad risk för psykisk ohälsa och för fysiska åkommor som blodpropp.