Besöksförbudet på äldreboenden är hävt men restriktionerna för 70-plussarna kvarstår. Det märks på Äldrelinjen.
Den ideella föreningen Mind driver den så kallade Äldrelinjen. Dit kan man ringa om man känner oro eller besvärande ensamhet och behöver prata. Volontärer bemannar och försöker ge stöd.
Den långa ensamhet som följt i pandemins spår och de ständiga uppmaningarna från myndigheterna att minska antalet sociala kontakter har skapat en växande psykisk ohälsa bland många 70-plussare.
Rekord i augusti
Ett uttryck för detta är det ökande trycket på Äldrelinjen.
Under juli månad fick Äldrelinjen 3 696 samtal. I augusti ringde mer än dubbelt så många som under juli. Av de drygt 8 000 samtalen kunde volontärerna då svara på 1 823.
– Det har aldrig ringt så många som under augusti. En tänkbar anledning är att vi inte vet hur länge det här ska pågå. Det kan pågå till december och många undrar nu hur länge de ska orka, säger Karin Schulz, generalsekreterare på Mind, till Svenska Dagbladet.
Behöver fler
Trots att Mind utökade kapaciteten har Äldrelinjen ingen chans att svara på alla samtal. Volontärerna är för få.
– Nu jobbar vi med att rekrytera en fast bas med fler volontärer eftersom vi inte ser ett slut på pandemin än, säger Karin Schulz.
Äldrelinjen
Äldrelinjen startades 2012 för att stödja äldre som längtar efter någon att prata med eller som har psykiska besvär.
Äldrelinjen är öppen vardagar 8-19 och helger 10-16, och är bemannad av utbildade volontärer. Vi nås på telefonnummer 020-22 22 33.