Regionerna i landet har fått kritik hur testningen har fungerat under coronapandemin. Eller inte har fungerat, som många skulle säga. Grundorsakerna kan spåras flera hundra år tillbaka.
– Det här är en struktur med många makthavare som inte vill se den struktur som ger dem makt förändrad, säger Mats Svegfors, före detta landshövdning till TT Nyhetsbyrån.
Socialministern Lena Hallengren (S) är en av alla som kritiserat regionerna för otillräcklig testning i våras när pandemin ökade kraftigt.
Uppmaningen att testa var tydlig och kapaciteten fanns. Ändå dröjde det länge innan antalet tester ökade på allvar.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson menar att sättet som Sveriges sjukvård är organiserad på är en viktig förklaring.
”Att detta tagit lång tid får nog i huvudsak tillskrivas det splittrade system med 21 självstyrande regioner, som vi arbetar med i Sverige”, skriver han i ett mail till SVT:s Uppdrag granskning.
Kritiken är inte ny
Kritiken mot den svenska sjukvårdens organisation är inte ny och bland annat har regionernas funktion utretts flera gånger. Senaste gången var 2007.
– Vår slutsats blev att dåvarande landstingen borde slås ihop till ett antal färre, men större, regioner som skulle vara starka nog att bedriva sjukvård och smittskydd. Men då var det moderaterna och regeringen Reinfeldt som satte stopp för det. Politiken har haft en oförmåga att driva på så pass stora förändringar, säger Mats Svegfors som ledde utredningen Ansvarskommittén då.
2016 försökte dåvarande civilministern Ardalan Shekarabi (S) organisera sex storregioner men oppositionen gick inte med på förslaget.
I dag är det 21 självbestämmande regioner som kontrollerar svensk sjukvård. Där är det folkvalda politiker som använder lagen om kommunalt självstyre som främsta argument.
Prioriteras olika
Vården prioriteras olika i de 21 regionerna och förutom att resurserna är olika så organiseras den också på olika sätt och det blev tydligt att det inte fungerade effektivt under den kris som uppstod i våras.
Varför sträcker sig då detta problem flera hundra år tillbaka i tiden?
Dagens system har sitt ursprung från 1634 då Sverige delades in i län med ungefär samma indelning som landskapen.
Redan då leddes länen av en landshövding, som de gör än i dag, och 1862 uppstod landstingen som i dag är regionerna med ansvar för sjukvården. Det har skett ett par sammanslagningar men annars är indelningen ungefär likadan.
– Försöken att få till en förändring har varit många men det har hela tiden fallit på att det här är en struktur med många makthavare som inte vill se den struktur som ger dem makt förändrad. Parallellt med regionerna finns länsstyrelserna som dock inte har så många uppgifter, säger Mats Svegfors till TT.