Regeringen kan omedelbart lindra effekterna av höga matpriser genom att tillfälligt momsbefria basvaror inom livsmedel. Det menar SPF Seniorerna som kräver handling.
För varje dag som går fortsätter livsmedelspriserna att stiga och för varje dag upplever fler och fler människor prischocken i matbutikerna. Många av dem är seniorer, skriver SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson i en debattartikel i Aftonbladet.
– Att gå till matbutiken som äldre ska inte förknippas med oro över att pengarna inte räcker och att man kanske inte kommer att kunna äta sig mätt, skriver Eva Eriksson.
Ett sätt att omedelbart lindra effekterna av höga matpriser är att tillfälligt befria basvaror inom livsmedel från moms. Det här kan regeringen göra omgående – om man vill.
– En sådan borttagen matmoms på basvaror under sex månader skulle medföra ett intäktsbortfall för statskassan på omkring sex miljarder kronor. Men framförallt skulle det betyda cirka 320 kronor i lägre matkostnad per månad för en ensamstående person som lägger merparten av matutgifterna på basvaror, argumenterar Eva Eriksson.
För människor med en stram matbudget skulle slopad matmoms på basvaror då motsvara 10 procent lägre matutgifter per månad, något som enligt SPF Seniorerna skulle neutralisera halva matprisökningen under 2022.
– Regeringen ska enligt Sveriges grundlag ”styra riket” – det är hög tid att den nu tar kommandot för att stoppa matprisexplosionen.
Andra länder
Andra länder agerar för att mildra för de mest utsatta. Två exempel: I Frankrike införs ett pristak på livsmedelsbasvaror under tre månader. I Spanien sänks eller slopas matmomsen på olika basvaror under sex månader.
– Vi kan inte bara passivt titta på längre, det krävs åtgärder för att stötta de hushåll som har det tuffast, säger Eva Eriksson.
Priser fortsätter stiga
Det senaste året har livsmedelspriserna stigit med drygt 20 procent.
Under februari ökade matpriserna med 2,8 procent, enligt SCB.
SPF Seniorernas medlemmar har i en färsk medlemsundersökning svarat på frågan vad de anser bör prioriteras av regeringen den närmaste tiden, och i topp kommer lägre matpriser och högre pensioner.
SPF Seniorerna påpekar också att Riksrevisionen för ett antal år sedan granskade den sänkning av matmomsen, från 21 till 12 procent, som genomfördes på 90-talet. Slutsatsen blev att momssänkningen hade positiva effekter på köpkraften på kort sikt särskilt för låginkomsthushåll.