Nyheter

Regeringen: Lön beskattas mer än pension

Företrädare för regeringen för nu fram en ny typ av argumentation som går ut på att pensionärer i Sverige inte alls betalar högre skatt än löntagare. Snarare tvärtom.

Publicerad 2014-04-29

Den politiska debatten kan vara svår att följa när meningsmotståndarna talar förbi varandra, eller när äpplen jämförs med päron. Debatten om pensionärsskatten är ett exempel.

En delvis ny sorts argumentation förs nu fram från regeringssidan.

Så här sa socialminister Göran Hägglund (KD) i P1s lördagsintervju den 29 mars:

”Vi har i Sverige den ordningen att man som pensionär betalar mer i skatt än som löntagare. Det här är någonting som finns i de flesta av våra omgivande länder.”

Även finansminister Anders Borg (M) har funnit en infallsvinkel som bekräftar synsättet:

– När man jämför skatteregler för pensionärer och löntagare måste man ta hänsyn till finansieringen av socialförsäkringssystem. I de flesta länder betalar arbetstagaren själv in sina socialavgifter. I Sverige är det i huvudsak arbetsgivaren som betalar in socialavgifterna. Tas arbetsgivaravgifterna, eller delar av dem, med i beräkningarna beskattas löneinkomster mer än pension även i Sverige, säger Anders Borg i ett svar på en skriftlig fråga från Tomas Eneroth (S) i riksdagen den 26 mars.

Veteranen har bett några opartiska aktörer om deras syn på vad som är fakta. Men beskeden blir magra.

Skatteverket saknar uppgifter om denna typ av frågor men tipsar om Pensionsmyndigheten, OECD eller EU-kommissionen.

Men inte heller Pensionsmyndigheten har gjort någon jämförelse med hur pension respektive lön beskattas i andra länder.

Pensionärsorganisationerna vet dock besked. PRO hänvisar till en egen undersökning i vilken man har studerat OECD:s statistik över inkomster och regler för beskattning i 16 västeuropeiska länder.

Slutsatsen är att i Sverige betalar pensionären i år elva procentenheter högre skatt än en löntagare.

– Inget annat västeuropeiskt land behandlar sina pensionärer på detta vis, skriver PRO-basen Curt Persson i GöteborgsPosten den 1 mars.

SPFs ordförande Karl Erik Olsson följde häromdagen, den 26 april, upp på Expressen/GTs debattsida:

– Dessutom är det brukligt i OECD-länderna att beskatta pension betydligt lägre än förvärvsinkomst. Sverige är tyvärr det stora undantaget, skriver SPF-ordföranden och fortsätter:

– Sverige sticker ut som det land i OECD där en pensionär betalar högst skatt på samma inkomst som en löntagare. Och då är det dessutom långt ifrån alla pensionärer runtom i västvärlden som drabbats av sänkta pensioner tre gånger på fem år. Vilket alltså har skett i Sverige.

Återstår att se om pensionärsorganisationerna kommer att få något genombrott i skattefrågan före valet.

I gårdagens debatt i SVTs Aktuellt-studio mellan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven upprepades redan kända positioner: S vill omfördela 1,5 miljarder från höginkomsttagare till pensionärer, medan regeringens skattelinje numera har blivit att hålla emot sänkningar mycket hårt.

Fredrik Reinfeldt betonade dock att det inte finns något egenvärde i att pensionärer betalar högre skatt än löntagare.

Anders Borg sa samma sak i riksdagen den 26 mars:

– Regeringen ser inte något egenvärde av att beskatta lön och pension olika. Däremot finns ett egenvärde av att det ska löna sig att arbeta.

I Ekots lördagsintervju sa Göran Hägglund exakt samma sak: ”Jag tycker inte skillnaderna har ett egenvärde.”

Göran Hägglund sa dock ytterligare en sak:

– Jag vill fortsätta sänka skatterna också för pensionärer. Det är ett prioriterat område för Kristdemokraterna. Vi kommer att föra samtal med de övriga allianspartierna om det här.

Under tiden går väljare efter väljare in på SPFs så kallade Pensionärsskattekalkylator för att få besked om hur mycket mer en pensionär faktiskt betalar i skatt jämfört med en löntagare.

Hittills har ungefär 22 000 beräkningar gjorts SPFs hemsida, där kalkylatorn finns tillgänglig. Här finns också en möjlighet att skicka mejl med synpunkter till de politiker som är ansvariga för riksdagspartiernas ekonomiska politik.

Kanske är det mängden inskickade uppfattningar, åsikter och krav som till slut fäller avgörandet i regeringens pågående inre dialog om hur man bäst ska svara på Socialdemokraternas liggande högsta bud till pensionärerna.

Regeringen börjar rimligen få bråttom. Opinionssiffrorna står och stampar. Det är bara 135 dagar kvar till valet.

Till måndagen den 30 juni, då det är Kristdemokraternas stora dag i Almedalen, är det 60 dagar. En rimlig gissning är att vi då får se ett utspel.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Ny debatt

En interpellationsdebatt i ämnet kommer att äga rum i riksdagen. Det är socialdemokraten Monica Green som begärt debatten med finansminister Anders Borg (M).

Planerad dag för debatten är den 3 juni.

”Pensionärerna har fått sänkt skatt genom höjda grundavdrag, men klyftan har ökat i takt med att de overksamma jobbskatteavdragen blivit fler. Sverige är nu det enda landet där pensionärer beskattas hårdare än löntagare.” skriver Monica Green i interpellationen.

Läge för Anders Borg att utveckla sin argumentation om att löneinkomster beskattas mer än pension även i Sverige.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas