"Det är helt oacceptabelt att Socialdemokraterna väljer att mörka information när vi nu måste få fram alla svar på de frågor som finns runt coronahanteringen", säger Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna.
Moderaterna kallar därför socialminister Lena Hallengren (S) till socialutskottet efter att regeringen nekat coronakommissionen underlag som rör hanteringen av pandemin.
Coronakommissionens uppgift, som man fått av regeringen, är att granska samhällets pandemihantering. Kommissionen har vid flera tillfällen begärt att få ta del av minnesanteckningar, loggböcker och annan dokumentation som gjorts av befattningshavare inom regeringskansliet. Men fått nej, vilket man gick ut och kritiserade öppet förra veckan.
Kommissionen vill också ta del av anteckningar från möten i krishanteringsrådet. I det sitter statsministerns statssekreterare och företrädare för de viktigaste myndigheterna.
Regeringens krishanteringskansli uppger att de som myndighet inte har fört några anteckningar vid de aktuella mötena. Minnesanteckningar som enskilda tjänstemän gjort kan inte heller lämnas ut, anser man.
Fler vill veta
Agerandet har väckt ont blod bland oppositionens partier. Vid ett extrainsatt sammanträde i riksdagens socialutskott i fredags (14/1) beslutades att kalla in socialminister Lena Hallengren.
Även riksdagens konstitutionsutskott vill ställa frågor till Lena Hallengren om varför coronakommissionen inte fått ut de handlingar som begärts från regeringskansliet, uppger Sveriges Radio Ekot.
Utfrågningen i socialutskottet väntas äga rum i början av denna vecka.
Återkommande
Att dölja information i pandemins spår har väckt mycket kritik vid flera tillfällen. Tre exempel:
- I Sörmland försökte åtta av nio kommuner hemlighålla antalet smittade i äldrevården. Lokala medier fick höra att det inte skulle finnas någon sådan information. Det visade sig att en intern rapport innehöll exakt den informationen. En kunskap som forskare också efterlyst för att kunna dra bättre slutsatser om hur personer i särskilt boende bättre hade kunnat skyddas.
- Det kom att blåsa storm kring Arbetsmiljöverket när man efter påtryckningar från Sveriges kommuner och regioner, SKR, tonade ner sitt ställningstagande att arbetsmiljön på äldreboenden krävde både munskydd och visir.
- Folkhälsomyndigheten valde att frångå sina egna rutiner så att minnesanteckningar från centrala möten med landets smittskyddsläkare kunde hållas hemliga.