- När vi kommer fram till 2014 vill vi gärna se att kommunerna har prövat någon form av LOV. Annars får vi överväga en tvingande lagstiftning. Det säger äldreminister Maria Larsson (KD). ”Magstarkt att regeringen vill tvångsprivatisera äldreomsorgen”, säger oppositionen.
Det var i gårdagens SVT Aktuellt som Maria Larsson upprepade budskapet som står att läsa i regeringens höstbudget: ”Senast 2014 bör alla kommuner i landet ha beslutat om valfrihet för den enskilde enligt LOV, annars bör tvingande lagstiftning övervägas.”
LOV betyder Lagen om valfrihetssystem. Den öppnar för konkurrens mellan privata företag och kommunen.
– Det ska inte bero på i vilken kommun man bor om man ska ha rätten att välja eller inte, argumenterade Maria Larsson.
Självstyret väger lätt
Det kommunala självstyrets principer är inte giltiga i det här avseendet, anser Maria Larsson.
– Det är alltid en fråga om en avvägning mellan hur mycket kommunerna ska få bestämma och hur mycket medborgarna själva ska få bestämma.
Självstyret väger lätt
Vänsterpartiets äldrepolitiska talespersson är idag kritisk mot att de 127 kommuner som hittills inte valt att införa LOV ser ut att bli tvingade av staten 2014.
– Jag tycker det är magstarkt att regeringen vill tvångsprivatisera äldreomsorgen i ett läge där vårdskandal efter vårdskandal rullas upp i den privata äldreomsorgen, säger Eva Olofsson.
Personalbrist är huvudfrågan
Istället för tvångsprivatiseringar vill Olofsson se mer personal:
– Vi i Vänsterpartiet satsar pengar i vår skuggbudget på att förstärka bemanningen i äldreomsorgen. Vi behöver mer personal och ökat inflytande för äldre över vilken hjälp de ska få. Vi behöver inte mer vinst till Carema.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se