Tillgängligheten på apotek på landsbygden har minskat och konsumenterna har ibland svårt att få tag på sina mediciner. Det anser regeringen som tänker tillsätta en apoteksutredning.
En annan brist efter att förra alliansregeringen 2009 avreglerade apoteksmarknaden är att apoteken alltför mycket börjat bedriva detaljhandel i stället för att fokusera på att förmedla läkemedel, menar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).
Dessutom har fokus till viss del skiftat från att förmedla läkemedel till att bedriva detaljhandel.
– Den här regeringen hade aldrig genomfört avregleringen. Men vi tycker diskussionen ska utgå ifrån här och nu, säger Gabriel Wikström till Aftonbladet.
Johan Wallér, vd på branschorganisationen Sveriges Apoteksförening, tycker att det är bra att utreda apotekens roll i vårdkedjan.
– Vi har i dag en kompetens på apoteken som samhället inte använder fullt ut. Den kompetens som kan mest om läkemedel i hela landet, den ska vi använda och utveckla.
Flera borgerliga partier riktar skarp kritik mot regeringen.
– Det finns andra saker som man bör gå vidare och titta på. Samordningen mot sjukvården, distributionen från läkemedelsproducent till apotek och det stora problemet, hur ser vi till att klara bristen på farmaceuter, säger Anders W Jonsson, Centerpartiets gruppledare i riksdagen.
Regeringen väntas tillsätta utredningen i höst.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Allt fler apotek
Det finns cirka 1 300 apotek i Sverige, en ökning med 40 procent sedan avregleringen 2009.
Branschen sysselsätter cirka 10 000 personer.
Omsättningen var 2012 cirka 33,4 miljarder kronor.
75 procent av omsättningen består av receptbelagda läkemedel.
En så kallad 24-timmarsregel infördes efter omregleringen innebär att ett läkemedel ska göras tillgängligt för kunden inom 24 timmar från det att det efterfrågats på apotek.
Källa: Sveriges Apoteksförening