Reagerar starkt mot urholkat system
TCO:s ordförande Therese Svanström. På samma linje som SPF Seniorerna.
Nyheter | Pensioner

Reagerar starkt mot urholkat system

Nu får SPF Seniorerna stöd i pensionsfrågan från TCO. Det lönar sig för dåligt att ha arbetat, menar organisationen i en kritisk rapport.

Jan Arleij
Publicerad 2023-11-16

Politiska beslut har bidragit till att en växande andel pensionärer får delar av sin pension från grundskyddet – garantipension och bostadstillägg – som inte baseras på hur mycket man arbetat under sitt liv, framhåller TCO.

Det innebär att det lönar sig allt sämre att arbeta för pensionen och gör det dessutom svårare att planera för sin pension.

Istiden redan här

”När dagens pensionssystem lanserades sas det kunna hålla till nästa istid. Vi kan konstatera att det redan nu börjar bli kallt.”

Så inleder TCOs ordförande Therese Svanström den nya rapporten ”Lön för mödan? Ett helt arbetsliv måste göra skillnad för pensionen” som lanserades på ett seminarium på onsdagen (15/11).

Therese Svanström, ordförande TCO. Foto: Eva Edsjö

Rapporten går till hårt angrepp mot hur politiken har tappat greppet om pensionssystemet.

”En styrka i det svenska pensionssystemet har länge varit livsinkomstprincipen, att det vi tjänar in under ett arbetsliv i stor utsträckning styr vad vi får i pension. Det blir förutsägbart för den som vill veta hur man påverkar storleken på sin pension, och det blir stabilt genom att det finansieras via avgifter oberoende från statsbudgeten. ”

Men de senaste åren har politiken tagit beslut som urholkat livsinkomstprincipen och gjort att det lönar sig allt mindre att arbeta för sin pension, konstaterar TCO, precis som SPF Seniorerna visar i sin färska rapport ”Lönar det sig att arbeta för pensionen?”.

Principen bryts

Det man tjänar under ett arbetsliv ska styra hur mycket man sedan får i pension. Det har varit en av grundprinciperna i det svenska pensionssystemet och brukar kallas för livsinkomstprincipen.

– Men denna grundläggande princip har urholkats genom politiska beslut som införandet av inkomstpensionstillägget 2021 och höjningen av garantipensionen och bostadstillägget 2022.

Hälften av alla

– Urholkningen av livsinkomstprincipen har också förvärrats av inflationen och skillnaden i den årliga uppräkningen av garantipensionen som styrs av priserna och inkomstpensionen som styrs av löneutvecklingen.

Effekten enligt TCO: 2023 har 48 procent av Sveriges pensionärer garantipension. Endast 30 procent har enbart inkomstgrundad pension.

Hårt arbete

För att komma framåt vill nu TCO först och främst se två snabba åtgärder:

• Höjda avgifter till inkomst- och premiepensionssystemet
• En gas i pensionssystemet, likt dagens broms.

TCO föreslår att pensionsavgifterna höjs från 17,21 procent till 18,5 procent. Det ska göras genom en skatteväxling i arbetsgivaravgiften och beräknas kosta 25 miljarder kronor. En gas i pensionssystemet ska dela ut av det överskott som faktiskt finns i pensionssystemet.

– Det finns ingen ”quick-fix” för livsinkomstprincipen. Däremot vill TCO se ett målmedvetet arbete från politiken att stärka den inkomstrelaterade delen av pensionen. På så vis skulle det löna sig mer att arbeta för pensionen, betonade Therese Svanström i samband med att förslagen och rapporten presenterades.

Lovar driva på

Båda kraven står högst på nyrenoverade Pensionsgruppens dagordning, bekräftade socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) som kommenterade TCO-rapporten på seminariet, tillsammans med Anders Ygeman (S) och Mauricio Rojas (L).

Jan Arleij
Publicerad 2023-11-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas