Rapport: 107 kronor kvar att leva på
Foto: Getty Images
Nyheter | Pensioner

Rapport: 107 kronor kvar att leva på

Efter att boende och hushållskostnader har betalats har en genomsnittlig nybliven pensionär 107 kronor per dag kvar av sin pension att leva på. Det visar en sammanställning som Folksam har gjort.

Jan Arleij
Publicerad 2023-10-10

Nyblivna kvinnliga pensionärer har i genomsnitt 53 kronor per dag kvar av sin pension, motsvarande siffra för nyblivna manliga pensionärer är 157 kronor, visar analysen.

– Att många nyblivna pensionärer, särskilt kvinnor, har det tufft rent ekonomiskt är ingen hemlighet och detta gäller tyvärr generellt för en stor andel av Sveriges pensionärer. Under lång tid har den höga inflationen drivit upp priserna och urholkat pensionärernas köpkraft, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam.

Två kronor per dag

Här är några fakta ur rapporten:

  • Minst kvar av sin pension, efter att boende- och hushållskostnader dragits bort, har nyblivna pensionärer i Södertälje kommun där det saknas 937 kronor per månad (-31 kronor/dag).
  • Minst kvar av sin pension bland nyblivna pensionerade män, efter att boende- och hushållskostnader dragits bort, finns också i Södertälje kommun och uppgår till 70 kronor per månad (2 kronor/dag.)
  • Minst kvar av sin pension bland nyblivna pensionerade kvinnor, efter att boende- och hushållskostnader dragits bort, finns i Vallentuna kommun där det saknas 2 957 kronor per månad (- 99 kronor/dag).
Län Kommun Total pension efter skattKvar i plånboken av pensionen
StockholmSödertälje13 893 kronor– 937 kronor (- 31 kronor/dag)
StockholmVallentuna17 483 kronor– 542 kronor (- 18 kronor/dag)
SkåneMalmö14 931 kronor– 532 kronor (- 18 kronor/dag)
StockholmBotkyrka13 498 kronor– 513 kronor (- 17 kronor/dag)
UppsalaUppsala15 835 kronor152 kronor (5 kronor/dag)
StockholmUpplands-Bro16 250 kronor222 kronor (7 kronor/dag)
StockholmHaninge15 870 kronor350 kronor (12 kronor/dag)
SkåneBurlöv14 902 kronor632 kronor (21 kronor/dag)
KronobergMarkaryd14 864 kronor665 kronor (22 kronor/dag)
SkåneHörby15 602 kronor992 kronor (33 kronor/dag)
Folksams beräkningar gäller samtliga pensionärer 2023. Här visas de tio kommunerna med pensionärer som får minst kvar i plånboken av sin pension varje månad efter att boende- och hushållskostnader dragits bort. Beräkningarna utgår från statistik över total pension efter skatt (för personer födda 1955 som gick i pension 2021) i samtliga Sveriges kommuner.

– Tabellen visar vilka nödvändiga levnadskostnader inklusive boendet som kan täckas av den totala pensionen, alltså allmän pension, tjänstepension och privat pension, som en genomsnittlig ensamstående pensionär får idag, säger Håkan Svärdman till Senioren.

I ett antal kommuner räcker alltså inte pensionen till att täcka dessa kostnader. I kommunerna Södertälje, Vallentuna, Malmö och Botkyrka gäller det samtliga pensionärer och i 23 kommuner för kvinnliga pensionärer, men ingen kommun när det gäller män.

– Det betyder inte nödvändigtvis att pensionärerna går med underskott i dessa kommuner. Vanligtvis lever de flesta nyblivna pensionärer tillsammans med en partner och kan därmed dela på de gemensamma kostnaderna och har därför större ekonomiska marginaler, säger Håkan Svärdman.

Bostadstillägget

En betydande grupp av de ensamstående pensionärerna, särskilt kvinnor, får exempelvis en förstärkning av sin ekonomi av det behovsprövade bostadstillägget, konstaterar Håkan Svärdman.

– En del pensionärer kan också dryga ut pensionsinkomsten med inkomster från arbete och kapital.

Klarar inte syftet

Det grundläggande syftet med pension är att det ska vara en livsvarig försörjningsgaranti när man inte längre kan arbeta och försörja sig själv på grund av ålderdom, påpekar Håkan Svärdman.

– Det är för att bedöma och illustrera pensionens försörjningskapacitet som vi har gjort den aktuella sammanställningen för nyblivna pensionärer.

Tre åtgärder

Håkan Svärdman har ett recept för att öka den ekonomiska tryggheten för pensionärerna:

– Det krävs en förändring av vårt pensionssystem där långsiktighet och kontinuitet står i fokus i stället för brandkårsutryckningar och fler bidrag.

Det är tre saker som Håkan Svärdman menar är ett måste för att göra pensionssystemet ”rättvist och robust”:

  • En höjning av både intjänade och framtida pensionsrätter
  • En gas som fördelar överskottet i inkomstpensionssystemet
  • En moderniserad garantipension

Gammalt löfte

Håkan Svärdman och Folksam anser att i stället för 17,20 kronor per hundralapp i lön ska de blivande pensionärerna få 18,50 inbetalt till den allmänna pensionen.

– Det skulle göra det möjligt för svenska pensionärer att få ut mer än 60 procent av slutlönen i pension.

När pensionssystemet går med underskott så finns det en broms som innebär att man betalar ut mindre i pensionen.

Håkan Svärdman.

– Men vi vill att man också ska införa den gas man lovade för 24 år sedan. Det finns en bred politisk enighet kring frågan och ändå ser vi nu i budgeten ytterligare ett förlorat år vad gäller gasen”, säger Håkan Svärdman i en kommentar till Dagens PS.

Skulle ha råd

Systemfelen i pensionssystemen skulle kosta 15 miljarder att åtgärda, enligt Håkan Svärdman. Något som skulle ha rymts inom statsbudgetens reformutrymme.

På Äldreriksdagen nyligen lovade äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) att Pensionsgruppen med samtliga riksdagspartier ska få fart på frågan om avgifter och gas.

– Jag får en tydlig deja vu-känsla av detta då Anna Tenje nu är den tredje socialförsäkringsministern som säger att detta ska utredas. Jag hoppas verkligen att det blir av och resulterar i både en höjd pensionsavgift och införandet av en gas, kommenterar Håkan Svärdman på Folksams hemsida.

Pensioner sjunker som en sten

Folksam presenterade i somras en rapport som visar att den allmänna pensionen ger 45 procent av slutlönen.

Ett annat resultat är att den totala pensionen under perioden 2003-2020 sjunkit från 86 procent till 73 procent av slutlönen.

Rapporten som heter ”Svenskarnas allmänna pensioner faller som en sten – vad krävs för att vända utvecklingen?” visar också att fler går i pension vid eller före 65 års ålder idag än för 20 år sedan.

Dölj faktaruta

Så kan du minska utgifterna

  • Undersök om du är berättigad till bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten. Man kan söka oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller egen villa.
  • Flytta till en bostad med lägre kostnad. Tänk på att kommunalskatten mellan kommunerna kan variera med flera hundra kronor per månad. En flytt kan också frigöra kapital om man säljer sin bostad.
  • Se över dina avtal av el, telefoni och bredband. Har du den billigaste leverantören och rätt nivå på exempelvissurfmängd eller hastighet?
  • För dig som har bil, se över vilket behov du har och vilka kostnader ditt bilägande faktiskt resulterar i. Kanske blir det billigare att inte äga en bil utan hyra när man behöver eller använda en bilpool?
  • Se över försäkringsskyddet och sparandet, för bland annat bostaden, bilen och banksparandet – det kan ge dig lägre premier och bättre ränta.
  • Omplacera premiepensionspengarna, flytta till traditionell försäkring och få ett garanterat belopp varje månad.
  • Om möjligt dryga ut pensionen med extra arbete, exempelvis hos pensionärspooler eller kolla med din tidigare arbetsgivare.
  • Hyr ut del av bostaden eller sommarstugan.
  • Den allmänna pensionen kan förväntas höjas något efter årsskiftet dels beroende på värdesäkringen av inkomst- och garantipensionen, dels av den skattesänkningen som regeringen har föreslagit. Källa: Folksam

Dölj faktaruta

Jan Arleij
Publicerad 2023-10-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas