Räntehöjning pressar pensionärer hårt
Foto: Getty Images
Nyheter | Kostnadsexplosion

Räntehöjning pressar pensionärer hårt

Räntehöjningen tillsammans med prisökningarna kan innebära att kostnaderna för ett pensionärshushåll stiger med upp till 50 000 kronor per år jämfört med 2021.

Jan Arleij
Publicerad 2022-11-28

Det är nya beräkningar från Länsförsäkringar som tecknar en mörk bild inför vintern.

– Tillsammans med höga elpriser, dyrare matkasse och höga drivmedelspriser kan ett vanligt pensionärshushåll behöva hantera en ekonomisk smäll 2023, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar i en kommentar till Riksbankens senaste (24/11) räntehöjning med 0,75 procentenheter.

Länsförsäkringar har räknat på effekten av räntehöjningen för en pensionär som bor i en bostadsrätt i Stockholm.

Trifa Chireh.

I exemplet ökar kostnaderna nästa år med 30 000 kronor för räntor, el, livsmedel och drivmedel.

Jämfört med 2021 rör det sig om 50 000 kronor extra per år, konstaterar Trifa Chireh.

– Just nu har vi den högsta prisuppgången på 25 år i Sverige.

Så här ser Länsförsäkringars beräkning ut för hushållens utgifter 2023. Exemplet gäller en singelpensionär i Elområde 1–4

LånKostnader 2021Kostnadsökning under 2022Kostnadsökning under 2023
Ej lån Stockholm (3) 51 002 kr  10 461 kr 5 450 kr
Lån 50% Stockholm (3) 84 762 kr  21 091 kr 32 097 kr
Ej lån Malmö (4) 52 565 kr 10 758 kr 5 207 kr
Lån 50% Malmö (4) 73 985 kr 17 503 kr  22 114 kr
Ej lån Övriga landet (1 &2) 49 061 kr 7 910 kr  4 167 kr
Lån 50% Övriga landet (1 &2 68 541 kr  14 044 kr  19 542 kr

Källa: Riksbanken. Räntekostnaderna baseras på den genomsnittliga rörliga räntan på bolån, ränteavdrag är inte medräknat. Drivmedelskostnader baseras på priset på bensin där körsträckan antas vara 1 000 mil/år för ett ensamhushåll och 2 000 mil/år för ett familjehushåll, bilen drar 0,7l/mil. Elkostnader uppskattas utifrån en förbrukning på 3 000 kWh. Livsmedelskostnader följer Konsumentverkets riktlinjer för matkostnader.

Fem procent

Riksbanken väntas höja räntan också vid sitt möte i februari, då med ytterligare 0,25 procentenheter.

Det skulle innebära att räntan blir 2,75 procent under våren 2023, konstaterar ett annat försäkringsbolag, SPP, i sin analys.

Shoka Åhrman.

Det innebär en rörlig bolåneränta på runt fem procent nästa år, bedömer SPPs sparekonom Shoka Åhrman.

– Räntehöjningen påverkar oss alla oavsett om vi har stora bolån eller inte, säger Shoka Åkerman som tror att inflationen toppar under 2023.

Kraftig ökning

Konsumentverket varnar också för effekten av de våldsamma prisökningarna.

– Vi ser en mycket kraftig kostnadsökning för hushållen sedan förra årets beräkning. Främst är det livsmedel och el som ökar i våra beräkningar, maten med runt 20 procent och elen nästan med 100 procent, säger Kristina Difs som är handläggare på Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Kristina Difs.

Varje år tar Konsumentverket fram en prognos för hushållens kostnader för det kommande året.

Kostnaderna gäller bland annat mat, el, hygienartiklar, kläder och skor. Siffrorna används sedan av myndigheter, företag och konsumenter.

Tillsammans med riksnormen, som regeringen fastställer, används Konsumentverkets siffror när nivåerna för försörjningsstöd och andra ersättningar tas fram.

Så kan du minska hushållets utgifter

Se över befintliga lån och skulder
Små lån som snabblån, sms-lån, delbetalningsköp och många avbetalningslån kommer nämligen i regel med höga räntor och andra avgifter. Det är ofta möjligt att spara stora summor genom att lösa lånen.
Se över dina pensioner
Se över dina pensioner, för att eventuellt sänka dina avgifter genom att flytta dina tjänstepensioner, privat pensionssparande eller välja en fond som har lägre avgift. Många med låg pension dessutom glömmer att söka bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd som kan lyfta din pension rejält och utnyttja pensionärsrabatten.
Se över dina försäkringar
Fundera en extra gång innan du tecknar en försäkring vid köp av till exempel ny elektronik. Många gånger ger den samma skydd som hemförsäkringen. Det är även vanligt att sambos har dubbla hemförsäkringar, det behövs bara en per hushåll.
Om du måste låna – låna smart
Välj ett traditionellt privatlån från en etablerad aktör om du måste låna. Mindre aktörer som endast erbjuder lån på mindre belopp, erbjuder snabb handläggningsprocess eller att du kan låna utan kreditupplysning är dyra. Räntan ligger ofta på 30–40 procent per år.
Se över abonnemang
Tv, musik, film. Abonnemangen blir ofta många. Men flera streamingleverantörer erbjuder förmånliga paketlösningar som ger dig ett betydligt bättre pris än vad du får om du samlar tjänsterna eller om alla i familjen har varsitt.

Se över el- och värmekostnader
Elpriserna kan skilja sig rejält mellan bolag så jämför ditt elavtal regelbundet. För att hålla elförbrukningen nere bör du också stänga av apparater du inte använder, i stället för att låta dem stå i standby-läge. Kör heller inte halvtomma tvätt- eller diskmaskiner. Diska och tvätta när maskinen är full.
Se över transportkostnaderna
Räkna på vad din bil kostar i underhåll, parkering, däckbyten, värdeminskning, försäkring och skatter och bränslekostnader. Exempel: en Volvo V70 diesel från 2015 kostar omkring 5 000 kronor i månaden eller 60 000 kronor per år.
Se över dina kreditkort
Satsa på ett enda kreditkort med riktigt bra villkor. Undvik att ha flera olika, det gör det svårare att överblicka din ekonomi eftersom inköpen registreras på olika fakturor. Kom ihåg att betala tillbaka kreditkortskulderna så snabbt som möjligt. Gör du inte det kan det dyrt och lägga onödiga hinder i vägen för dina sparplaner.

Källa: Länsförsäkringar

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2022-11-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas