Kritiken växer mot regeringens förslag att göra det dyrare med läkemedel. Men riksdagen ser ut att klubba beslutet före sommaren.
Riksdagen får förslaget på sitt bord redan den 18 mars, enligt listan över kommande propositioner som nyligen presenterats.
Det kontroversiella förslaget innebär att patienterna kan få betala 900 kronor mer för läkemedel innan högkostnadsskyddet träder in. Det belopp som patienten själv ska betala höjs från 2 900 kronor till 3 800 kronor. Regeringen vill att förändringen träder i kraft från och med den 1 juli.
Höjningen är tänkt att spara en halv miljard kronor och regeringen motiverar förslaget med att statens kostnader för läkemedelsförmånen har ökat med 55 procent under åren 2012-2024.
Ska svara
Just nu förbereder SPF Seniorerna sitt remissvar till regeringen. Organisationen finns med på den lista med 103 remissinstanser som bjudits in att ha synpunkter på förslaget.
Senast den 17 februari ska alla svar vara inne.
Kritisk region
En del har redan skickats in. Bland dem Region Gävleborg som konstaterar att även om man har en viss förståelse för resonemanget bakom en översyn av högkostnadsskyddet, så saknar förslaget en grundligare konsekvensanalys ur folkhälsoperspektiv, rapporterar Altinget.
En höjning med 900 kronor riskerar att slå hårt mot personer med redan sedan tidigare små ekonomiska marginaler, framhåller Region Gävleborg och hänvisar bland annat till äldre med många mediciner.
”En ökad läkemedelskostnad för den enskilda individen kommer att slå hårdast mot personer med redan sedan tidigare små ekonomiska marginaler. Den gruppen kännetecknas ofta också av hög ålder, fler- och samsjuklighet och hög läkemedelsanvändning”, skriver regionen.
Enligt regeringen ska förändringen av högkostnadsskyddet vara kostnadsneutralt för regionerna. Men Region Gävleborg menar att det inte är säkert att det blir så.
Om läkemedlen blir dyrare för patienterna finns det en risk att följsamheten till behandlingen minskar, konstaterar regionen.
Det kan leda till ”sämre sjukdomskontroll och därmed ökat vårdbehov” och i så fall ökar kostnaderna för regionerna, framhåller Region Gävleborg.
”Drabbar äldre”
Regeringen väntas också möta politiskt motstånd i riksdagen. Bland annat har Socialdemokraterna kritiserat förslaget för att det skulle drabba ekonomiskt utsatta äldre, multisjuka och funktionsnedsatta.
Socialdemokraternas socialförsäkringspolitiska talesperson Anders Ygeman har uttalat att ”förslaget gör sjuka människor fattigare i stället för friskare”.
Tidningen Läkemedelsvärlden har nyligen rapporterat om en Tiktokkampanj mot förslaget. Socialdepartementet får också in ovanligt många spontana remissvar från privatpersoner om högkostnadsskyddet.