Om sjukvården går dåligt tar vi pengar från äldreomsorgen. Det säger Filip Reinhag (S), Gotlands högsta vårdpolitiker.
Filip Reinhag är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Han väljer att beskriva verkligheten utan förbehåll:
– Vi är i grund och botten en kommun med landstingsansvar som det står i lagtexten vilket gör att om sjukvården går dåligt så tar vi pengar från skolan och äldreomsorgen för att balansera resultatet, säger Filip Reinhag till Dagens Medicin.
– Vi har kommit till en punkt där vi inte längre klarar av det ekonomiska åtagandet som vår sjukvård innebär.
10 000 kronor mer
Att ha en förlossningsklinik, akutmottagning och intensivvård är ett måste för en ö som Gotland – 100 kilometer från fastlandet.
Enligt regionens egen uträkning kostar därmed vården på ön cirka 10 000 kronor mer per invånare och år jämfört med rikssnittet.
– Gotland med 61 000 invånare skulle aldrig ha haft ett akutsjukhus med förlossning om vi hade legat på fastlandet, säger Filip Reinhag.
Ber regeringen
Gotland skiljer sig också från andra sjukvårdsregioner genom att kommunen och regionen ingår i en och samma organisation.
Det är mot bakgrund av valet mellan exempelvis vård och äldreomsorg som Region Gotland vänt sig till regeringen med ett förslag om att överlämna ansvaret för vården till staten.
Tre förslag
I juni skickade man ett första formellt brev till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).
En ny skrivelse med samma innehåll skickades i slutet av augusti.
Att staten tar över är ett av tre förslag från Region Gotland. De övriga två är att staten skjuter till ett särskilt ö-tillägg respektive att Gotland uppgår i en annan större sjukvårdsregion.
– Gotlands samtliga politiska partier står fullständigt enade här. Vi kan inte göra mer, utan nu måste staten gripa in, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande.
Stort underskott
Region Gotlands sjukvård beräknas kosta ungefär 2,1 miljarder 2024.
Man är på väg mot ett rekordstort underskott på över 300 miljoner kronor för 2024.
Nu väntar man på svar från regeringen och om den samlade statsbudgeten kan innebära en väg ur krisen. Den 19 september presenterar finansminister Elisabeth Svantesson (M) regeringens budget i sin helhet.