Sju av tio kommuner har brist på personal i äldreomsorgen. Det visar en undersökning som tidningen Kommunalarbetaren har gjort.
Resultatet är hundratusentals timmar övertid, flyttade semestrar och underbemanning.
För de äldre omsorgstagarna är priset ofta ännu högre.
Nära sex av tio kommuner har ställt in eller skjutit upp hjälp till de äldre på grund av personalbrist, visar tidningens enkät.
Övertiden har ökat i mer än hälften av landets kommuner jämfört med 2019, och detta alltså på grund av personalbrist.
Fördubbling
Från juni till och med augusti jobbade personalen sammanlagt 944 000 timmar övertid.
Jämfört med samma period 2019 är det en fördubbling av övertiden, enligt Kommunalarbetaren som bygger avslöjandet på uppgifter från de 237 av landets 290 kommuner som har svarat på tidningens enkät.
Kommunals ordförande Malin Ragnegård reagerar starkt på uppgifterna och kräver att varje kommun tillsätter en kriskommission om personalbristen.
– Man måste gå till botten med varför det ser ut så här och vad man tänker göra åt det, säger hon till KA.
Välfärdsteknik
Prognoser från Statistiska centralbyrån visar att antal personer över 80 år kommer att öka med 50 procent de kommande tio åren. Samtidigt ökar de i arbetsför ålder bara med fyra procent.
Dagens svåra situation ser därmed ut att förvärras. En prognos som inte är ny. Men frågan är vilka åtgärder som politikerna tänker vidta.
Äldreminister Anna Tenje (M) hänvisar bland annat till välfärdsteknik, mer heltid och bättre schemaläggningar som lösningar på personalbristen i äldreomsorgen.
Kommunerna behöver också jobba hårt med att rekrytera nya människor, men framför allt för att behålla de som man redan har anställda, säger Anna Tenje till Kommunalarbetaren.
Hon hänvisar också till betydelsen av färre riktade statsbidrag.
– Staten har också ett ansvar för att det finns utbildningsplatser som är tillgängliga. Det finns många arbetslösa som borde kunna rekryteras till äldreomsorgen, menar hon.
– Man behöver kombinera vård- och omsorgsutbildningen med SFI och vi är i startgroparna för att tillsätta en utredning om språkkrav för att öka kompetensen på de som utbildas, säger Anna Tenje.