En skandal på äldreboendet Gerdas gård i Göteborg leder nu till att politikerna ändrar driftsform. Men händelserna måste också polisanmälas, säger ledamoten i Äldre samt vård- och omsorgsnämnden Mattias Tykesson (M) till Senioren.
Det var i juni som ännu en vårdskandal briserade inom äldreomsorgen.
Exemplet kom denna gång från Göteborg och äldreboendet Gerdas gård.
Vanvården stack i ögonen på ett ovanligt sätt sedan personal avslöjats med att medvetet ha serverat mindre mat till de boende för att själva kunna äta upp den överblivna maten.
Vill bara gråta
Fler gränser har passerats, skriver Mattias Tykesson i en debattartikel.
”I GP (22/6) fick vi också läsa om den boende, vars enda kontaktväg under pandemin med sina anhöriga skulle ske via brev under besöksförbudet. Personalen hade aldrig överlämnat breven till den boende, vilket uppdagades för anhöriga när de städade ur rummet efter dennes bortgång. Man vill bara gråta.”
Till detta rapporteras om en tystnadskultur där personal som sagt ifrån hotats av sina kollegor.
Händelserna på Gerdas Gård resulterade i en utredning enligt lex Sarah och har också anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som fortfarande granskar vad som har hänt.
Finns förslag
Förändringar är på gång. Socialt ansvarig samordnare (SAS) i Göteborgs stad föreslår ett stort antal åtgärder.
Men dessa vanliga procedurer lugnar inte Mattias Tykesson.
”Det räcker inte med att som vanligt markera att ”det som hänt är oacceptabelt”, för att sedan fortsätta med nya värdegrundsdokument eller ytterligare en handlingsplan. Det här fordrar polisanmälan och rättsliga påföljder. Boende och anhöriga måste få upprättelse.”
Ändrar driftsform
På nästa möte med Äldre samt vård- och omsorgsnämnden den 26 september kommer förvaltningen lägga fram ett tjänsteutlåtande med förslag till beslut där man föreslår att intraprenaden skall upphöra och att boendet går in under samma driftsform som övriga kommunala boenden.
En intraprenad är en verksamhet där personal och boende ges större delaktighet och inflytande i själva verksamheten, exempelvis över budget och scheman.
– Här har det tyvärr visat sig att intraprenad inte fungerat. Bland annat har ledarskapet uppenbarligen fallerat. Därmed anser jag det vara klokt att intraprenaden för Gerdas gård upphör.
Men inte heller det är tillräckligt, anser Mattias Tykesson.
– Jag förväntar mig också att förvaltningen vidtar rättsliga åtgärder. Möjligen att detta måste vänta till dess att Ivo har hanterat ärendet och återkommit med sin rapport.
Lovar återkomma
Ingen polisanmälan har ännu gjorts.
– Görs inget mer konkret så kommer jag återkomma i frågan, säger Mattias Tykesson till Senioren.