Pensionssystem och pensionstagare går i otakt
Foto: Getty Images
Nyheter | Pensioner | Haltar

Pensionssystem och pensionstagare går i otakt

Fler tänker jobba till 67 – men motvilligt. Det framgår av en ny undersökning av svenskarnas attityder till att gå i pension.

Jan Arleij
Publicerad 2025-02-07

Det är livförsäkringsbolaget Movestic som med hjälp av Kantar har försökt kartlägga inställningen till när man vill respektive planerar att gå i pension.

Enligt undersökningen planerar varannan för pension vid 67 år eller senare.

Det är en rejäl förändring på bara några år. Så sent som 2022, då Movestic började undersöka svenskarnas attityder i pensioneringsfrågan, planerade endast 25 procent av svenskarna att gå i pension vid 67 eller senare.

Nya riktåldern

Förändringen är av allt att döma kopplad till att riktåldern har höjts från 65 till 66 år med ett beslutat om en framtida höjning till 67, skriver Movestic i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar samtidigt att nära åtta av tio anger att de helst skulle vilja lämna arbetslivet tidigare är 67 års ålder om möjlighet fanns.

– Livet ser väldigt olika ut när man närmar sig pension och i praktiken har pensionsåldern blivit helt individuell. En del går vid 62, andra vid 72 och många trappar ner successivt, konstaterar Martina Alvarsson, som är pensionsrådgivare på Movestic.

Martina Alvarsson.

– De ekonomiska förutsättningarna är förstås viktiga men är inte det enda som styr. En del kan tänka sig att dra ner på sina levnadskostnader för att kunna gå i pension tidigare, medan andra fortsätter att arbeta långt upp i åldrarna för att de trivs med det,

8 av 10 arbetare

Allra störst skillnad mellan önskad och faktisk pensionsålder är det i yrkeskategorin arbetare, där 84 procent skulle vilja gå i pension senast vid 67, men endast 39 procent anger att de kommer att göra det.

Andra resultat från undersökningen.

• Egenföretagare är den grupp som vill arbeta längst.

• Liksom tidigare år säger två av tre svenskar, 66 procent, i undersökningen att de gärna vill trappa ner successivt från arbetslivet.

– Pensionssystemet och pensionstagarna går lite i otakt, konstaterar Movestics VD Sara Lindberg och anger sitt recept:

Sara Lindberg.

– För att bibehålla förtroendet för pensionssystemet som helhet behöver vi samtidigt som åldern för allmän pension höjs även skapa bra förutsättningar och regelverk för flexibilitet via kompletterande sparande.

– I det sammanhanget är de nya reglerna som möjliggör paus av tjänstepension de första fem åren mycket välkomna liksom den sänkta skatten på kapitalförsäkringar.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen) under perioden 10-20 januari 2025. Totalt intervjuades 2 176 personer i åldern 25–66 år.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2025-02-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas