Klockan klämtar för pensionssystemet – om ingenting görs. Det var experter och toppolitiker överens om när SPF Seniorerna arrangerade ett webbsänt seminarium om det vacklande systemet.
Utgångspunkten för seminariet var SPF Seniorernas dagsfärska rapport med rubriken ”Ett fristående pensionssystem – på lösa grunder”. En faktabaserad beskrivning av den växande klyftan mellan systemets grundläggande principer och utfästelser å ena sidan och dagens verklighet å den andra.
I panelen fanns äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) som också är ordförande i den så kallade pensionsgruppen som består av företrädare för samtliga riksdagspartier och som just nu försöker komma överens om hur systemet ska kunna leverera bättre pensioner.
Bredvid henne stod Anders Ygeman som representerar Socialdemokraterna i pensionsgruppen.
Båda betonade att det är av stor betydelse att samtalen i pensionsgruppen fortgår i positiv och konstruktiv anda. Båda vill se stärkta inkomstpensioner och ett ökat respektavstånd som gör att man får mer i pension om man har arbetat än om man inte har arbetat.
– Det lönar sig för lite att ha arbetat ett helt arbetsliv. Men att ändra det får inte ske på bekostnad av garantipensionärerna. Sänker man deras pensioner tar man brödet ur händerna på dem, sa Anders Ygeman.
– Det innebär att det finns två vägar fram för att höja pensionerna. Först och främst behöver man höja pensionsavgiften, som SPF Seniorerna vill, och det andra är att få till en gas som använder systemets överskott. Gör man detta ökar respektavståndet automatiskt.
Utredning pågår
Anna Tenje ville inte föregripa pensionsgruppens kommande ställningstaganden. Hon underströk att såväl höjd avgift som gas är under utredning.
Hon markerade också sin uppfattning att sänkt skatt inte ska ses som ett sätt att hålla pensionssystemet under armarna.
– Lika lite som att säga att sänkt skatt på lön är ett bidrag från staten. Det handlar i båda fallen om att stärka hushållens ekonomi.
Måste jobba längre
Anna Tenje tryckte desto mer på betydelsen av att arbeta och att ”respektavståndet måste återupprättas”.
– Fler behöver arbeta längre om pensionssystemet ska kunna leverera allmänna pensioner på den nivå som utlovades från början. Då måste inte minst ålderismen på arbetsmarknaden bekämpas.
Farlig passivitet
I panelen fanns också pensionsexperterna Håkan Svärdman från Folksam och Ossian Wennström från SACO. De varnade för fortsatt passivitet från politikernas sida.
– Gör inte politiken något så tickar klockan för pensionssystemet. Om politiken är för passiv finns risk att parterna upplever att de behöver ta det här ansvaret på egen hand, sa Ossian Wennström, som skissade på risker för att det kan kosta i form av krympande löneutrymme och därmed sämre allmänna pensioner.
Dyrt lämna principer
Håkan Svärdman hänvisade till SPF Seniorernas rapport:
– Den visar hur väldigt dyrt det är med principlöshet. Frågan är hur länge politiken kan driva pensionsfrågan på det sättet.
Svärdman hänvisade till Folksams egna förslag.
– Högre pensionsrätt, införande av en gas men också ett moderniserat grundskydd som gör att man kan arbeta utan att det leder till sänkt garantipension.
Mer debatt
Eva Eriksson sa att SPF Seniorerna visserligen tror på systemets principer men att dessa inte längre levs upp till. Det är också ett av rapportens huvudbudskap.
– Systemet behöver en översyn. Men det är många aktörer som behöver ta ett större ansvar, inte minst arbetsmarknadens parter. Vi behöver ha en bredare debatt.